сряда, 2 август 2017 г.

ПОЛКОВНИК ДОЦ. Д.Н. НЕНО ХРИСТОВ: ОБУЧЕНИЕТО ВЪВ ВОЕННАТА АКАДЕМИЯ Е БУТИКОВО



Сн. Николета РАЙДОВСКА




Полковник доц. д.н. Нено Христов е началник на Факултет „Национална сигурност и отбрана“ при Военна академия „Г. С. Раковски“ от две години. С влизането му в длъжност започва обновяване на програмите за обучение на военнослужещи и цивилни служители. Разговаряме за бъдещето на факултета, за преподавателите, за обучаемите, за перспективите пред звеното, както и за новите специалности, с които академията привлича повече студенти, които искат да получат специализирано и бутиково образование, което не могат да получат в друго висше училище в страната.

-         Г-н полковник, прави впечатление, че академията от години е много активно образователно учреждение, непрекъснато се откриват нови и нови образователни програми за различни нива, колко са новите магистърски програми във факултета, който понастоящем Вие ръководите? 

-         Създадоха се три нови магистърски програми, едната беше въведена веднага. Това е програмата „Стратегическо ръководство на сигурността и отбраната“. След това се разработи магистърска програма „Военна психология“  в професионално направление „Психология“, която е най-новата ни и предстои да стартира с началото на новата военно-учебна година от 1 септември. 

-         Как получихте акредитацията за тази най-нова програма, лесно ли беше, колко продължи процесът?

-         Успяхме бързо да получим акредитация, което иначе не е много лесно. Това стана на базата на високото качество на учебния процес, който сме изградили в академията и в частност във Факултет „Национална сигурност и отбрана“. Имаме и добре подготвени преподаватели в тази област, които наистина могат да обучават на едно високо професионално ниво, което гарантира добро образование и след това една добра и успешна реализация в професионалната сфера. Именно на тази основа получихме бързо акредитация, защото условията, които предлагаме като образователна институция са отлични и са наистина на едно високо научно и академично ниво.

-         Какви други магистърски програми имате?

-         Има още една магистърска програма, която е разработена за ръководни кадри в службите за сигурност. Това е програмата ни „Разузнаване и контраразузнаване“. Тя ф/д‘е към момента е затворена за свободно кандидатстване. Там очакваме самите служби да изпратят свои кандидати за обучение. Очакваме това да са хора, които са се доказали в кариерното си развитие, но при нас да наградят своя професионален капацитет, да достигнат до едно по-високо ниво на знания и съответно на умения, което да им позволи да израснат още повече в професионалната сфера, в която са намерили реализация и вече са постигнали своите успехи. 

-         Към какво е насочена тази програма? 

-         Тя е насочена към кадри, които се занимават с мениджмънт в разузнаването и контраразузнаването.


-         Има ли достатъчен интерес от граждани, които да търсят обучение във военната ни академия?

-         Има да, напълно задоволителен е интересът към обучение при нас и това е обяснимо, предвид високото качество на преподаване и актуалността на програмите и темите, които са предвидени в тях.


-         Какво ги привлича при Вас?

-         Привлича ги това, че има специалисти, които в другите висши учебни заведения обикновено няма, или трудно се намират. Имаме много хора, които имат богат опит от работа в задгранични щабове и щабове на НАТО, а също и с опит от мисии. Много от тях са участвали в работни групи на НАТО и Европейския съюз, а също и на национално ниво при подготовката на стратегически документи, в който процес не всеки има възможност да участва. Обучаемите при нас имат също и възможност за достъп до информация, при това бърз достъп до информация, която останалите обучаеми, които се обучават в други висши училища, нямат и няма как да имат, поради спецификата на учебното заведение. 


-         Как се адаптират студентите към условията на обучение в едно военно учебно заведение?

-         Те постепенно се убеждават, че човек, който в бъдеще иска да работи в областта на сигурността и отбраната трябва и да е дисциплиниран, а при нас обучението се съчетава успешно с дисциплината. Едното не само не пречи на другото, но и го допълва, защото с дисциплина се постигат, или поне се създават предпоставки за постигане, на по-високи резултати в процеса на обучението и съответно възможността за постигане на по-добра реализация след това също е реална и очаквана като едно логично следствие от положените усилия. 

-         Какво налага тази дисциплина и как се налага тя, какъв е алгоритъмът?

-         Процесът на работа, след завършването на едно специализирано учебно заведение като Военна академия „Г. С. Раковски“ е свързан с решаването на кризи, проблеми и вземането на бързи решения, създаването на работни групи, които да действат експедитивно, както и всеки трябва да е голям специалист в неговата област. Това естествено води до необходимостта хората да се дисциплинират донякъде, доколкото може, разбира се. То е един напълно логичен, нормален и естествен процес – да търсиш дисциплината не самоцелно, а като предпоставка за по-успешно бъдеще. 

-         Каква е реализацията на студентите, след като приключат обучението си пра Вас, споменахте, че е необходима дисциплина, но къде може да се прилага и демонстрира тя след обучението тук?

-         Когато приключи обучението си при нас всеки излиза така да се каже на свободния трудов пазар. При нас повечето студенти са вече реализирали се специалисти и търсят втора специалност. Става дума за доквалификация за извършване на конкретни специализирани дейности в конкретни професионални направления. Много малко са съвсем младите ни студенти, които тепърва ще градят кариера в дадена област. Специализацията дава възможност на студентите ни да преминат на едно по-високо квалификационно ниво.

-         Защо е необходимо на цивилни да се обучават във военно училище като академията?

-         Необходимо е предимно на цивилните служители във висшата държавна администрация, защото ние говорим за стратегическо ниво в нашия Факултет „Национална сигурност и отбрана“,. Те трябва да знаят, какво могат и как работят военнослужещите. Те трябва да могат да се сработват с тях в специфичния процес на изграждане на щабове. Те трябва и да могат да се научат да поставят реални и осъществими задачи, а не такива, които не могат да бъдат изпълнявани. Това е най-характерното за работата във факултета и за спецификациите при обучението на цивилни служители – студенти – осъществяване на успешна съвместна работа на цивилни и военнослужещи при решаването на кризи от различен вид и тип. 

-         Как подбирате преподавателите си, какви хора преподават при Вас на цивилните и на военнослужещи обучаеми, различни ли са те?

-         Ние имаме различни преподаватели, те са, ако мога така да се изразя – широкопрофилни. Имаме както цивилни, така и офицери-преподаватели. Офицерите, които преподават при нас са хора, които са израснали в службата. Всеки има своите постижения и своята специализация. Цивилните ни преподаватели също са изключително добри специалисти, доказани в своите области. Самите имена на катедрите при нас могат да Ви покажат, какви наистина широкопрофилни специалисти са ни необходими и ние ги имаме, за да се осъществява качествено и успешно учебният процес, както за военнослужещите, така и за цивилните обучаеми във Факултет „Национална сигурност и отбрана“. 

-         Как се привличат нови преподаватели?

-         Обявяваме конкурси за асистенти и докторанти. Също така практикуваме и каненето на хора, които заемат асистентски длъжности, като се занимават с научна дейност и постепенно израстват в професията и в кариерата си. При нас има още една особеност, ние във Военна академия „Г. С. Раковски“ имаме възможността да каним много гост-преподаватели, както и преподаватели на хонорар, такива, каквито са ни необходими за конкретна дейност, за конкретна лекция, за конкретна специализация и това, че сме именно военна академия ни дава възможността да каним елита от хората в ръководството на страната. Те винаги откликват на нашите покани, което дава един много висок реализъм в процеса обучението на нашите военнослужещи и цивилни служители. 

     За в. "БА"

Няма коментари: