понеделник, 7 август 2017 г.

ГВАРДЕЙСКА ГОДИШНИНА. 60 Г. ОТ КОНЧИНАТА НА МАЕСТРО СТОЙО КРУШКИН



През настоящата 2017 г. се навършват 60 години от кончината на българския гвардейски музикант Стойо Иванов Крушкин от село Бистрица, Софийско. На 21 септември предстои откриването на паметна плоча на маестрото на фасадата на къщата, която той построява за семейството си в София. 

Стойо е участник в Балканската война, а между двете войни заминава за Америка заедно със своя приятел и съдружник Христо Серафимов от Сапарева Баня, където в град Стилтън, Пенсилвания създават оркестър „Bulgarian Balkan Band“, за който в. „Българска армия нееднократно е писал през годините. 

В бенда свирят предимно българи-македонци от Прилеп. Те изпълняват предимно маршова музика – българска и американска, а също и популярни за времето си евъргрийни. 

Стойо Крушкин се прочува не само Пенсилвания, но и в околните щати, защото оркестърът събира голяма популярност и печели сърцата не само на родните емигранти, но и на много местни, които канят музикантите и на чисто американски празници, за да се насладят на изкуството на нашенците. 

За в-к "БА"

Няма коментари: