понеделник, 7 август 2017 г.

ЗАБРАВЕНИТЕ ГЕРОИ НА БЪЛГАРИЯ



Много български военнослужещи, дори герои, биват забравени, след като приключат военната си служба. Георги Цветанов, капитан от резерва, си спомня, как преди години, когато започва работа като охранител в една частна фирма, работел месеци на ред с някакъв бивш военен от ВВС, който се представял за полковник от запаса, а по-късно се оказало, че това е бивш командващ ВВС с тогавашен двузвезден чин генерал-лейтенант…! 

Такъв е и случаят с майор от запаса Георги Иванов – ветеран от Втората световна война, който след като се завръща от Македония като ДКВ /до края на войната/ офицер, му се налага да работи като общ работник в „Борисовата градина“, където гради Алпинеума, а по-късно - и като касиер в „Софжилфонд“…!

Подобна е и ситуацията с легендата от историята на българското въздухоплаване – Симеон Петров. През 1919 г. майор Петров е уволнен от служба. След това занимава с внос на спортни стоки и най-вече велосипеди. През 1938 г. създава дружеството „СИМОНАВИЯ“, което първоначално внася грамофонни плочи от Франция. През 1947 година „СИМОНАВИЯ“ е национализирано и е преименувано на „Балкантон“, а самият Петров става работник-бобиньор в софийския силнотоков завод.

Тези хора умират сами, почти забравени и изоставени и от държавата, а не рядко и от своите колеги, че дори и от семействата си! Легендарният въздушен ас Симеон Петров умира още през 1950  г. в София на 61 г. от инфаркт. Погребан е в тесен семеен кръг. 

Георги Иванов умира през 2002 г. – на 90 г., на погребението му е само семейството и неколцина близки. 

Някак и в смъртта си тези ветерани, герои и бележити военачалници и командири като че ли са изоставени, не само забравени, те си отиват тихо, без дори и да разбере обществото ни, че са живели някога, а те са постигнали много и са дали още повече и от младините си, и от професионализма си, а най-вече - от сърцата си! 

За в-к "БА"

Няма коментари: