петък, 9 януари 2015 г.

Фиктивно земетресение в „Св. Ал. Невски“ ще търси пробойни


Снимка: Тихомира Методиева

Предстои дигитализация на плановете на храма „Св. Ал. Невски“, съобщи пред екипа на Topnovini.bg, Тивериополският епископ Тихон. След това ще бъде проведена симулация на земетресение, за да се види, къде са най-уязвимите точки на църквата.

Трябва да е ясно, че след като 100 години нищо не е било пипнато по храма, реставрацията на целия храм ще отнеме много нерви, много време и много пари, каза епископ Тихон, който е и председател на църковното настоятелство на катедралния храм „Свети Александър Невски“, който предстои да бъде реставриран.

Епископ Тихон обясни, че трябва да се вдигне плочникът около патриаршеската катедрала, да се пререди, но първоначално е достатъчно според него, да се фугират плочите.

Това трябва да не допуска навлизането на вода и влага в криптата на храма, която остава галерия и музей. Епископ Тихон изрази болката си от това, че храмът няма изцяло да е на Църквата. Това налага различни типове и нива на реставрация. Като се изолира влагата в криптата трябва да се продължи и с изолиране на цокъла вътре в храма, където също прониква влага, която явно пълзи още от долната част, от криптата.

За сега, фирмата, която има най-големи шансове да извърши реставрацията е немска. Тя има опит в печеленето на европейски проекти именно за реставрация на храмови сгради и шансовете ни са големи да получим европейско финансиране, потвърди председателят на църковното настоятелство.

Реставрация ще претърпят и стенописите, защото са в окаяно състояние. На места, където стенописите са заличени, те ще бъдат възстановявани по снимки или ще бъдат изографисани нови, посочи епископ Тихон.

Фирмата, която ще кандидатства за европейско финансиране, трябва да знае, как се печелят такива проекти. Ние нямаме опит, започваме нашите проекти с „литература“, което отблъсква експертите и те смятат, че ние просто искаме да усвоим поредните пари от ЕС. И без това нямаме добро име като ползватели на евросредства, припомни председателят на църковното настоятелство на храма „Св. Ал. Невски“, Тивериополски епископ Тихон.


На Запад такива ремонти се правят по друг начин. Понякога ремонтът излиза на по-голяма стойност от това, което е предвидено. Там обаче, когато нещо се повреди, то се ремонтира веднага, а не се чака. Така ремонтите са чести, но са малки и не отнемат големи средства, категоричен е председателят на патриаршеската катедрала. По думите му, най-евтината оферта не е най-добрата, а трябва да се търси първо най-доброто качество и едва след това и най-подходящата цена. 

За topnovini.bg

Няма коментари: