четвъртък, 15 януари 2015 г.

Много “Кери“ с малко „къри“


Снимка: Тихомира Методиева, topnovini.bg


Всички държавни мъже и жени се охраняват от съответните служби. Това е колкото нормално, толкова и необходимо, особено когато става дума за политици от по-висок ранг и от по-големи и могъщи държави.

Така е разбира се и с Джон Кери, държавният секретар на САЩ, който беше на кратко посещение у нас. Дойде и си отиде, както повечето политици от такъв ранг, само дето обърка цялата столица. Той не е виновен, или поне не пряко, за това, че се вземат драконовски мерки за сигурност при посещенията му в чужбина.

Вероятно има определени процедури, когато такъв политик е в България, в Хондурас, например, или във Франция, да речем. Сигурно това е нормално, защото нивата на заплаха са различни. Това също е нормално, може би.

Питаме се обаче, когато един човек тръгне да се издига и изведнъж застане начело на външното министерство на държава като САЩ, примерно, как ли се променя животът му!?

Как ли се прибира от работа Джон Кери вечер, дали разполагат снайперисти по покривите на сградите, по пътя към дома му, дали хората нямат право да си отварят прозорците, да си простират прането, да излизат по терасите си, да си проветряват с отворени прозорци...!?

Всъщност, нека си го кажем, ако някой е решил да напакости на господин Кери, то неминуемо ще намери начин. Не да сложат снайперисти по покривите, ако ще един до друг да ги наредят, евентуален терорист пак ще намери начин и място.
Проблемът не е в това, проблемът е, защо трябва да се блокира цял един град, европейска столица, главен град на съюзническа държава, в която няма някаква забележителна масовост на онези, които биха искали да навредят на външния министър на САЩ?

Това, че еди кой си, не е могъл да достигне до туршийката на терасата си, само защото е имал нещастието да живее на бул. „Цариградско шосе“, примерно, е проблем. На пръв поглед подобен „низък“ битовизъм може и да изглежда заяждане, но всъщност, масово хората се оплакваха от това, че не са могли да си паркират автомобилите в локалното на същия булевард.

Е добре, не можем да паркираме, не можем да простираме, не можем да отваряме прозорци да проветряваме, не можем да излизаме по терасите, а...можем ли да дишаме...!?

Не дай Боже да си съсед на господин Кери в САЩ, вероятно съседите му не разполагат с прозорци и врати, а за тераси пък, да не говорим...!

Нормално е да има охрана, нормално е предпазните мерки за такива политици да са по-големи, но някак може би все пак трябва да има някаква граница, която не бива да се пресича, защото се навлиза в полето на параноята!

Едва ли самият Джон Кери е наясно, какви уникални мерки за сигурност са вземани в София, преди посещението му, дори и да е бил наясно, вероятно е спазвал изискванията на „Сикрет сървиз“. Не е виновен държавният секретар, виновни са онези, които се презастраховат.

Столичани се оплакаха, че придвижването на места е практически невъзможно заради огромни задръствания и отцепени тротоари.

Граждани се оплакаха и в социалните мрежи, че на обяд тротоарите в района на Орлов мост са били затворени за пешеходци, макар че автомобилното движение през кръстовището не е спряно.


...И това беше само държавният секретар, ами ако вземе че пак дойде самият американски президент...., тогава вероятно ще се наложи блокиране на улици в Ихтиман и Костинброд..., за всеки случай...! 

За topnovini.bg

Няма коментари: