неделя, 18 януари 2015 г.

Кой клати стола на митрополит Дометиан?


Снимка: bg.wikipedia.org

Атаките срещу видинския протосингел архимандрит Антим зачестиха. Напоследък отново намериха под вола теле и обвиниха отеца, че Църквата заклеймила татуировките. Духовникът отговори, че те не заклеймяват, а напротив, каза, че това е излишен ефект – щрихи на суетата, без да клейми това изкуство, но думите му са били изопачени, сякаш това вече е нещо нормално, защото търсим винаги сензацията.

Е, сега думите му няма да се изопачат, защото скандалът, в който се опитват да го вкарат не е негов, той не участва в него. По думите му, не толкова епископ Поликарп е в основата на скандалите, които се вихрят около неговата персона, по-дълга е тази ръка и тя идва от Троянския манастир.

Проблемът е, че обвиняват архимандрит Антим в това, че се домогва до поставе, а всъщност, борбата вероятно е на съвсем друго място, но пак става въпрос за постове.

Видинският митрополит Дометиан е възрастен и в един момент ще има нужда от избор на нов видински владика. Белоградчишкият епископ определено не е стабилен като викарий във Видин, защото първо узурпира власт, след това натири протосингела, накрая, когато епархийскиятсъвет се вдигна, той даде заден ход, извини се и уж се покая.

Само че, всички сме хора, дори и българските монаси и добре знаем, че властта е сладко нещо. Видинският викарий няма лесно да се даде, защото постът му е властови. Той вероятно си дава сметка, че при едни скорошни избори за видински владика, /Господ здраве да дава на митрополит Дометиан/, но при едни избори, Поликарп няма да има право да участва, защото няма стаж като епископ.

За този пост обаче право ще има да кандидатства предишният викарий на Видин и настоящ игумен в Троян – Величкият епископ Сионий.

Ако Сионий стане видински владика, тогава мястото на Поликарп като викарий е гарантирано. Ето я вероятната топла връзка между двамата епископи.

Страшното е, че духовният отец на архимандрит Антим, имено – Величкият епископ Сионий се е обърнал срещу своето собствено духовно чадо, за да обслужи евентуален административен интерес на Белоградишкия епископ във Видин.

Всъщност няма нищо странно, защото, като се замислим, всичко опира до власт и пари, така, както за съжаление на твърде много места в родната ни Църква.

От това обаче страда един монах, който следва послушанията си от Синода. Той не отива на своя глава като ефимерий в катедралата “Св. Ал. Невски”, там той е изпратен по решение на Светия Синод на БПЦ-БП.

От това страда и цялата ни Църква, защото този тип арогантни задкулисия, доколкото те наистина са в този именно порядък, а фактите говорят точно за това, означава, че парите и властта са обхванали в обятията си много голяма част от висшия ни клир.

За фейсбук-групата "Православни новини" 

Няма коментари: