неделя, 4 януари 2015 г.

КОЙ ще назове проблемите в Църквата?


Снимка: lovechmedia.com

Напоследък сериозно се заговори за криза в Българската православна църква. Всъщност, не само защото бившият премиер на България, Ренета Инджова го спомена, но има проблем. Когато тя каза, че прогнозира трусове в Църквата, в социалните мрежи се появиха особено оригинални и остроумни коментари, че всъщност “Църквата прогнозира трусове в главата на Ренета Инджова”!

Ако обаче оставим настрана хумора в цялата история, наистина проблем има. Този проблем не е в Църквата, но е и там. Проблемът основно е в управлението на Църквата, проблем има при говоренето и правенето. Говори се едно, прави се друго а се планира различно.

В крайна сметка нещата очевидно се влошават. Преместват протосингела на Видинска епархия, архимандрит Антим, за да служи в София. Като се има предвид обаче, че имаше конфликт между него и викарния Белоградчишки епископ Поликарп, нещата не изглеждат да са толкова безобидни. Има няколко варианта, или покриват протосингела, за да осигурят свободен коридор за действие на епископа, или митрополитът е неглижиран и реално не управлява, или пък протосингелът е издигнат и се готви вендета над епископа. Какво ще стане и дали ще стане, няма как да прогнозираме, за да не се появят трусове и върху нас, но фактът е факт.

Митрополит Дометиан Видински не е искал да местят протосингела му, но той е преместен, което означава, че волята на епархийския владика не е била зачетена. Дали това е проявление на някакъв по-голям проблем,  на който се вижда само върхът, като връх на айсберг, предстои да видим.

Несъстоялата се епископска хиротония /официално въздигане в сан/ на архимандрит Дионисий за Стобийски епископ, също не е отшумяла. Това се оказа църковното събитие на изминалата година, според читатели на православни сайтове. Това показа процес.
Патриарх Неофит подкрепи Дионисий, след това се отказа от позицията си и той не стана епископ.

Дали само натискът от миряни, свещеници и монаси беше причина за това…!? Проблемът не е в това, че патриархът се отметна от първоначалното си намерение, напротив, проблемът е, че Дионисий въобще беше предложен за епископ, при положение, че хората и свещениците не го искаха.

Г-жа Инджова обвини тези дни протестиращите срещу Дионисий, че били платени. Нима свещениците от София, които рискуваха на практика постовете си, като застанаха срещу тази хиротония, са били платени...!? Нима ние, които писахме за това, също сме платени…!? На мен поне, никой нищо не ми е предлагал за това да изразявам позицията си!

Проблемите в Църквата остават , защото се прехвърлят от година в година, като “предплатена услуга” на мобилен оператор. Мина делото на епископ Павел, който беше оправдан, но какво се случва с уж заведените дела срещу монасите от Троянския манастир? Те бяха обвинени в неморални действия, но доказателства за това не бяха представени, а наложеният аргос – запрещение за служене, изтече много отдавна.

Изгониха ги от манастира а там се настани епископ Сионий Велички, който обеща да изгони търговците от храма. Затвори магазините извън обителта, а вътре, вместо един, отвори два магазина. Сега щял да прави чаршия за търговците…! Манастирът няма монаси, но пък за сметка на това има луксозни апартаменти за кандидат монаси-примадони! Сионий си пожела за новата 2015 г. да напълни манастира с монаси, но както е тръгнало ще го напълни, да, но…с обикновени туристи!

Какво стана със скандалния епископ Борис, уж го наказали, пък бил в Русия, пък после уж бил в Русе…!? Наказание няма, а клипът с нецензурно съдържание все още се въргаля по сайтовете за видеосподеляне.

Установиха нарушения в Русенска епархия и последваха уволнения. Някои от уж наказаните се “прибраха” в София, буквално под полите на самия патриарх…!

Скандалният архимандрит Григорий Лозев от Троян отиде на Атон, пък после уж бил в Рилския манастир. Скандални расоносци тичат из епархиите като житни бегачи, докато мълвата ги следва, докато затихне, докато проблемът утихне, с една дума, навеждат се, докато отмине бурята и после – пременил се Илия, огледал се – пак в тия….!

Митрополитите заседаваха, но така и не взеха решение за важни дела, църковни дела, които уж са били заведени, пък не са съвсем били, уж имало доказателства за уронване престижа на БПЦ, пък не било съвсем така, защото се оказало, че компютрите всъщност били компоти….!
В такова състояние влиза Църквата ни в новата година. Прав е Негово Светейшество, когато в новогодишното си приветствие каза, че 2014 г. не е била лека, но май 2015 г. ще е още по-нелека. Това е така, вероятно не защото се задават трусове, както прогнозира г-жа Инджова, а защото те вече са факт.

Няма кореспонденция в Църквата.

Църквата това е общество от миряни и свещенослужители. Когато едните не си говорят с другите, всъщност Църква няма, защото няма общение. Едните са все по-малко вярващи, защото другите се интересуват все по-малко от вярата, а повече – от луксозни автомобили, имоти, скъпи одежди, удобства и гурме-живот.

Ренета Инджова намекна, че кризата може да разклати трона дори на самия патриарх. Това едва ли ще стане, защото нов разкол, или църковен преврат на върха, няма да е полезен нито за обществото, нито за самата Църква отвътре, но е факт, че за това се говори...!


Има криза, както призна дори римският папа. Той очерта проблемите, които вижда в Римокатолицизма. А КОЙ,…КОЙ ще опише нашите си проблеми, проблемите в родното Православие? Да ги опишем, да си кажем кривичките, че да ги и решим след това…., но…КОЙ...?

За topnovini.bg

Няма коментари: