сряда, 7 януари 2015 г.

Армията или полицията, това е въпросът...?


Идеята за участието на Българската армия в опазването на границата с Турция е меко казано недобра. Тя може да се превърне в много сериозен външнополитически проблем за България“. Това каза преди дни президентът Росен Плевнелиев, по повод, възможността армията ни да охранява границата, заради бежанския поток.

На противоположна позиция застана Васил Василев, председател на Фондация „Братя Василеви”. Той заяви, че е смущаваща позицията на президента, Българската армия да не охранява границата с Турция“. Според него, „страната се намира пред опасността за бежанско цунами, пред нахлуване на десетки хиляди чужденци, сред които ще има и не малко терористични клетки от изпечени убийци“.

Всъщност, позицията на президента, че армия по границата, срещу която няма друга армия би било дипломатически скандал е актуална. Ако това се допусне, как бихме обяснили пред евроатлантическите си съюзници факта, че реална заплаха за страната ни от друга държава няма, а армията ни е активирана във вид бойна готовност, според стандартите на Алианса?

Армия по границата се разполага тогава, когато има военна заплаха от другата страна, това е и писаният, и неписаният принцип в отбранителната доктрина на
всяка демократична държава.

Във всичките си съвещания, които сме провеждали, и с мое участие в някои от тях, не сме говорили да пращаме армия на границата”, коментира по-късно и премиерът Бойко Борисов.

Може би ключовото тук е, дали и до колко е застрашена националната ни сигурност, защото армията може да се намеси именно в такава ситуация.

Васил Василев е категоричен, че в моменти на такава национална опасност защитата на държавата не може да бъде препятствана от законови текстове. Според него, са необходимите промени в законодателството.

Разбира се, че проблемът с бежанците е обект на националната ни сигурност, разбира се, че навлизането на клетки на радикален ислям в страната би било опасно за целия регион. Има обаче едно „НО“ и то касае статутите. Ако такава опасност има, то тя трябва да се регистрира и неутрализира не от армията, защото не това е ролята на войската, а от полицията, която е призвана да се грижи за вътрешния ред.
На позицията на някои, че армията трябва да възпре опасността отвън, за да не се допуска тя вътре има много удачен отговор. Армията няма за цел да капсулира държавата, както беше преди четвърт век. Не случайно тогава именно така наречените „Гранични войски“ се занимаваха именно с това, да държат „под око“ границата и отвътре навън, и отвън навътре.

Ако приемем, че армията трябва да ни пази от бежанците, то тя трябва да прави това специализирано, с експерти по ислям и тероризъм, хора, които биха могли да разпознаят опасност и да я предотвратят, а не да изработват механична преграда пред бежанците, които така и така идват към страната ни.


Това е същото, все едно да искаш да прогониш досадна муха не с вестник, както вероятно е прието, а...с лопата. Така нито ще я прогониш успешно, нито пък ще й направиш нещо по-сериозно от това, освен да счупиш някоя ценна вещ в дома си!

За topnovini.bg

Няма коментари: