сряда, 12 април 2017 г.

КРАЛИЦАТА НА СЕВЕРНИЯ АТЛАНТИК - „QUEEN MARY“ И БЪЛГАРСКИТЕ ЕМИГРАНТИ

Един от най-луксозните кораби в историята на корабостроенето безспорно е „Куин Мери“, или „RMS Queen Mary. Това е една от легендите на Северния Атлантик, която оставя своите трайни следи и в емигрантската история на Балканите, защото има и не малко българи, които са ползвали услугите на този параход в годините на Голямата депресия от 30-те години на миналия ХХ в., когато въпреки трудностите, потокът на емигранти и ентусиасти към Америка далеч не стихва.

RMS Queen Mary е пенсиониран океански лайнер, плавал предимно в Северния Атлантически океан в периода - 1936-1967 г., за компанията „Cunard Line (също и – „Cunard-White Star Line). Построен от Джон Браун и компания в Clydebank, Шотландия, Queen Mary, заедно с кораба-сестра RMS „Кралица Елизабет“, са били планирани като редовен транспорт - по два кораба седмично, експресна услуга, между Саутхемптън, Шербур и Ню Йорк.

Двата кораба са били британския отговор на супелайнерите, построени от германски и френски компании в края на 20-те и началото на 30-те години на ХХ в.

Queen Mary е флагман на Cunard Line от май 1936 г. до октомври 1946 г., когато е заменен в тази си роля от кораба „Кралица Елизабет.

Queen Mary прави първото си пътешествие на 27 май 1936 г. С избухването на Втората световна война, параходът превозва военни части и имущество, като се ползва и от съюзническите войници по време на войната.

След войната, Queen Mary отново е преоборудван за обслужване на пътници и заедно с „Кралица Елизабет започва отново да изпълнява трансатлантически пътнически услуги, за които двата кораба са били първоначално създадени и предназначени.

Двата кораба доминират в пазара на трансатлантическия пътнически превоз до зората на ерата на реактивните двигатели, в края на 50-те години на миналия век. До средата на 1960-те години “Queen Mary, въпреки че все още е сред най-популярните трансатлантическите лайнери, започва да работи на загуба.

След няколко години на намалени печалби за Cunard Line, Queen Mary е официално изведен от експлоатация, през 1967 г.

Корабът напуска Саутхемптън за последен път на 31 октомври 1967 г. и отплава за пристанището на Лонг Бийч, Калифорния, САЩ, където остава швартован постоянно.

Голяма част от машините, включително един от двата двигателя, три от четирите витла и всички котли, са били премахнати. Корабът служи като туристическа атракция с ресторанти, музей и хотел. Той е вписан в Националния регистър на исторически места. Националният тръст за опазване на историческите ценности е приел Queen Maryкато част от историческите хотели на Америка.

Сред съоръженията на борда на легендарния кораб са два закрити плувни басейни, салони за красота, библиотеки и детски ясли, които са достъпни за пътници и от трите класи. Има също музикално студио и лекционна зала, телефон за връзка с всяка точка на света, открит тенис-корт и приют за кучета.
Основната трапезария обхваща три етажа. Настаняване е от напълно оборудвани, луксозни кабини, до скромни и тесни третокласни кабини.

Това е първият пътнически кораб, оборудван със собствена стая за еврейска молитва. Тази политика е част от желанието да се демонстрира, че британските транспортни линии не приемат расизма, който по това време е популярен в нацистка Германия.

 „RMS Queen Mary“ е определен от българския емигрантски вестник „Народен глас“ като най-бързия параход в света, който преминава Атлантика само за 4 дни…! Появата на парахода е описана „като нова ера в трета класа“, която е и  най-предпочитаната от нашенците, заради финансовите им възможности…! „…Въведени са много съвършено нови удобства, които по-рано бяха достояние само в най-скъпите за пътуване параходи…Пасажерите са снабдени с обеден салон, градина, пушалня, кинематограф и приятни стаи за игра на децата. Всяка кабина е снабдена с гореща и студена вода, гардероб, удобни столове, прекрасни пердета и килими. Всяка стая има най-модерната система за директно проветряване, както и най-добри електрически ветрила…“, пише в рекламна брошура вестник „Народен глас“. Публикацията е от 1939 г. и рекламира също и други кораби на компанията „Кюнард Уайт стар лайн“, като“: „Беренгария“, „Аквитания“, „Британик“ други.

Друга реклама, в същия вестник гласи: „…Безразлично, коя класа ще изберете, Вие ще остане предоволни от комфорта, красотата и модерността на удобствата, както и от традиционната, превъзходна служба на /„Cunard-White Star Line“/…“, като са посочени офисите на компанията в Ню Йорк, Чикаго и Сейнт Луис.

Поместена е и реклама за Коледа, която гласи: „...Направете /„RMS Queen Mary“/, най-бързият параход в света, Вашият коледен параход за България. Неговата красота, луксозност и удобства ще останат завинаги във Вашата памет. Вашите приятели ще Ви завиждат, когато им разправяте за парахода /„RMS Queen Mary“/…!

Коледните екскурзии са организирани за две дати през декември месец – 2-ри и 16-ти, а на 9 декември пътува корабът „Беренгария“.

Собствениците на парахода създават допълнителни условия, които не се заплащат допълнително, само и само да привлекат повече пътници и да осигурят още по-луксозно пътуване на своите пасажери. Така „RMS Queen Mary“ се превръща не само в най-бързия за времето си параход на света, но и – в най-толерантния към различните социални слоеве!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

кореспондент на вестник „България“ в София


Няма коментари: