понеделник, 10 април 2017 г.

„CUNARD LINE“ И „WHITE STAR LINE“ В БОРБА И ЗА ЕМИГРАНТСКИ „ШИФКАРТИ“

Две са най-големите компании, които обслужват трансатлантическата линия между Англия и Северна Америка през годините от първата половина на ХIХ в.  – до вододелната 1968 г. и  чак до първата половина на ХХI в. Това са компаниите „Cunard Line“ и „White Star Line“. Основно кораби на тези две параходни компании се конкурират за прословутите „шифкарти“-билети за презокеанските параходи на пътниците, включително и тези от Балканите – включително от България и македонските земи, които пътуват към Новия свят, за да търсят там и новия си живот.

Cunard Line е британско-американска линия, базирана в Саутхемптън, Англия, управлявана от Carnival UK и е собственост на Carnival Corporation & PLC.  Това е водещият оператор на пътнически кораби в Северния Атлантически океан.

През 1839 г. На Самуел Кюнръд, корабособственик на „Нова Скотия, бе присъден първият британски договор за трансатлантическа параходна поща, а на следващата година е образувана Royal Mail Steam-Packet.

В продължение на 30 години, Cunard се състезава за най-бързо трансатлантическо пътуване. Въпреки това, през 1870 Cunard губи конкуренцията и остава след „White Star Line и Inman Line. За да отговори на това състезание, през 1879 г. фирмата е реорганизирана като Cunard-параходно дружество ООД, за набиране на капитал.

В края на 1920 г. Cunard са изправени пред ново състезание, когато германци, италианци и французи строят нови, големи престижни лайнери. Cunard е принудена да спре строителството на нов собствен суперлайнер заради Голямата депресия от 30-те години на миналия век.

През 1934 г. британското правителство предлага заем на Cunard, за да завърши парахода „Queen Mary и да изгради втори подобен кораб, на името на кралица Елизабет, при условие, че Cunard се слее с другата голяма компания White Star Line, за да се образува дружеството „Cunard-White Star Ltd.

Cunard притежават 62% от новата компания, а White Star притежават останалите 38%.

След края на Втората световна война Cunard си възвръщат позицията на най-голямата пътническа атлантическа линия.

През 1947 г., Cunard изкупуват 38-те процента от обединената компания „Cunard White Star и отново стават самостоятелна компания.

До средата на 1950-те години, компанията управлява 12 кораба на Съединените щати и Канада. След 1958 г., трансатлантическите пътнически кораби стават все по-неизгодни заради въвеждането на реактивните самолети.

Постепенно се оказва, че пътуването с параход е по-скъпо, отколкото със самолет. Освен това самолетът е далеч по-бързият начин пътниците да се придвижват, особено, когато става дума за такива големи разстояния между Европа и Северна Америка.

От гледна точка на сигурността на пътуванията, в онези години все още се счита, че параходите са далеч по-сигурни, но въпреки това преимуществото на бързината на самолетите надделява над условната по-висока сигурност на параходите.

Cunard постепенно преустановява целогодишното обслужване на северноатлантическия маршрут, което завършва като процес през 1968 г. Компанията се концентрира основно върху трансатлантическите пътувания предимно за туристи. Така луксът придобива нови измерения и вече се търси суперлуксът, за да се привличат богати туристи, чрез които фирмата да може да се самоиздържа.

Двата легендарни кораба, наричани „цариците“, или „кралиците“, биват заменени от Queen Elizabeth 2 (QE2), който е проектиран за двойна роля.

През 1998 Cunard е придобита от Carnival Corporation“. В момента компанията Cunard е единствената корабна фирма, която обслужва пътници между Европа и Северна Америка.

Cunard Line работи като отделна единица чак до 2005 г., когато е абсорбирана като дъщерно дружество на Carnival Corporation.

Двете компании „Cunard Line“ и „White Star Line“ са емблематични в превозите си на пътници между двата континента в Северния Атлантик. Тяхната почти непрекъсната конкуренция за първенство в бързината на вземане на разстоянието от Европа до Северна Америка също е легендарно.

Повечето пътници обаче, особено тези от Балканите, са твърде далеч от тези състезания. Тяхната едничка цел е да се придвижат, колкото се може по-бързо, за да стигнат до местоработите си.

И все пак, много са емигрантите ни от третата и началото на четвъртата вълна на емиграция от Балканите към Северна Америка, които неволно стават свидетели на съревнованието между двата „икономически динозавъра“ в състезанието за най-бързо, най-луксозно и най-безопасно пътуване с параход между стария континент и „Новия свят“.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

кореспондент на вестник „България“ в София




Няма коментари: