сряда, 19 април 2017 г.

ДИАСПОРА НИ В САЩ Е ИЗПРАТИЛА В РОДИНАТА НАД 350 МЛН. лв. ЗА 2016 г.

Снимка: BGMedia.at
Българите, когато са пътували извън страната на гурбет, винаги са помагали на своите близки в родината си. Всъщност, както нееднократно сме отбелязвали, самите пътувания на нашенците в чужбина, за да работят, винаги са били заради и в името на това да спастрят пари и да заживеят те и семействата им по-добре именно в България.

Дори и днес, когато емигрантите ни по света са повече от 2 млн., държавата ни разчита отново на тях. Те изпращат пари и по този начин подпомагат бюджета на държавата, защото парите отвън, се харчат вътре и така се стимулира местната икономика!

Експерти твърдят, че близо 1/3 от парите, които идват от вън под каквато и да е форма, са именно парите от нашите емигранти по света. Само за януари 2017 г. преведените от чужбина пари са над 65 млн. евро (127 млн. лв.), сочат данните на БНБ. През същия месец на миналата година парите са били 64 млн. евро.

Общо за 2016 г. сънародниците ни зад граница са превели над 1,667 млрд. лв., което е с 14 млн. лв. повече, отколкото през 2015 г., сочат данните на БНБ. Ролята на парите на българите в чужбина за потреблението, инвестициите и спестяванията в България става все по-голяма. Парите, които изпращат емигрантите, вече са повече от преките чужди инвестиции, които за 2016 г. са само 682,8 млн. евро.

Как да тълкуваме това ли, ами трябва да си дадем ясна сметка, че почти милиард – 984 млн. лв. е разликата в полза на емигрантите ни, когато сравняваме преките инвестиции в България  с парите, които идват директно от диаспората ни. Това означава две неща. Първо, че емигрантите ни са много, което си го знаем, но те са и загрижени за родината си и близките си, иначе нямаше да пращат пари. Второ, инвестиционният интерес към страната ни е драстично нисък, тези, които искат да инвестират тук са толкова малко, че само помощите отвън, от емигрантите ни, реално са повече от това, което се инвестира, при това е повече с почти цял милиард лева…!

През миналата година вложенията в страната от чужди компании са паднали със 60%, а изпратените пари от емигранти продължават да се увеличават. Двете тенденции, които описахме по-горе бележат не просто устойчивост, а – истински ръст. Средствата, които изпращат българите от чужбина имат огромна роля не само за закърпване на бюджета на много семейства в страната и за ръста на потреблението, но и за инвестициите. Много емигранти изпращат пари за да може техните близки в страната да си построят къща, или дори сами си купуват имот, в който да живеят, когато се пенсионират.

Това на практика се явяват преки инвестиции, които подпомагат бюджета на държавата сега и оказват влияние именно сега, а не са планирани в бъдеще, или пък – да са някаква прогноза за след години…!

Основните парични трансфери на българите са от САЩ, Испания, Италия и Гърция. Най-голямата българска диаспора - тази в САЩ, е изпратила в родината си над 351,7 млн. лв. в периода януари-ноември 2016 г. До края на ноември от Испания са дошли 306,8 млн. лв., а от Гърция сумата е над 119,7 млн. лв.

Според изследване на БАН за българските емигранти в Испания от 2015 г., размерът на превежданите суми е средно 500-600 евро месечно, като варира в широки граници - от 1/2 от заработеното (7% от анкетираните) до 1/4 от трудовите доходи (73%).

По този начин емигрантите ни подпомагат своите близки в България не спорадично, а регулярно, всеки месец, а това определено влияе на покупателната им способност, което пък оказва благотворно влияние върху бюджета на държавата ни.

Най-много пари от емигрантите през миналата 2016 г. са дошли през март - 154 млн. лв., а най-малко - през ноември, когато сумата е малко над 118,4 млн. лв. През последния месец на миналата 2016 г. сънародниците ни зад граница са пратили близо 129 млн. лв., което е с 1 млн. лв. повече отколкото са пратили за Коледните празници през 2015 г.

По данни на Института за икономически изследвания, работещите зад граница българи са над 2,5 млн. души, а според Националния статистически институт (НСИ) заетите в страната са около 3 млн. Тоест, почти равен брой българи работят в и извън страната, но показателно е, че всички те подпомагат бюджета на държавата като подпомагат близките си с финансови средства. 

Емигрирането на голяма част от младите и образовани българи в чужбина, в търсенето на прилична заплата, вече се отразява негативно на бизнеса в страната. Един от най-големите проблеми на предприятията вече е недостигът на работна ръка, което затруднява раста на инвестициите. Може би това е една от причините за спада на чуждите инвестиции през 2016 г. с близо 60% при положение, че данъците не са променяни и са едни от най-ниските, а страната може да се похвали със завидна финансова стабилност и малък държавен дълг.

Това се отразява и на условията, при които се работи, защото работодателите, при недостиг на работна ръка, вместо непрекъснато и атрактивно да подобряват условията, за да привличат хора, те поставят нови и нови изисквания, някои от които - безотговорно малоумни, като това още повече отблъсква интереса към работа в България!

Според изследване на Световната банка отпреди няколко години, България е в Топ 10 на европейските държави, губещи най-много образовани хора. Страната ни е в челните позиции и по паричните преводи от емигранти.

И когато се коментира темата за това, дали да гласуват българите извън България, трябва да се има предвид, както в. „България“ вече писа, че хората, които на практика вкарват повече пари в родината ни от външните инвеститори, не могат да бъдат лишени от правото да изразяват позицията си на национални избори, защото тези хора имат пряко отношение към реалния живот в страната ни, като на практика дотират републиканския бюджет!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

кореспондент на в-к „България“ в София

Няма коментари: