вторник, 10 януари 2017 г.

УЧИТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ И УЧИТЕЛИТЕ В БЕЛГИЯ…!

Снимка: Марица
В момента в Белгия има недостиг от 900 учители по математика, информатика и френски, твърди читател във форума на teacher.bg. По думите му, началната заплата за учител в детски градини, начално и средно образование в Белгия  2.371 БРУТО на месец, след 5 години стаж - 2731 евро, след 15 години стаж 3367 евро, след 27 години стаж 4130 евро и пак се наблядава недостиг на кадри.

Какви са изводите, които можем да си направим, освен онзи първия, според който и срещу тях да тичаме, пак няма да ги стигнем…!?

Първо, системата на делегираните бюджети и системата на заплащане на учителите у нас не просто не е съвършена, а според повечето преподаватели тя е направо невъзможна!

Обемът на бонусите, които учителите получават, съобразно стажа и натоварването им не са реципрочни на отговорностите, които носят ежедневно, така поне смятат повечето от гилдията. Разбира се има и такива, които са на противоположното мнение, но според болшинството, те или са млади учители и още не са се „окаляли”, или пък не са наясно с някои специфики в системата.


Защо нашите учители, тук, в България, не могат поне малко да се доближат поне до статута на своите колеги от Белгия?! За всички е ясно, че заплати като в Белгия скоро няма да видим, освен в IT-сектора, който навсякъде е добре платен. Защо обаче системата на възнаграждение на труда не може да се реформира така, че да бъде съхранено и малкото достойнство, което все още имат учителите у нас…!?

За teacher.bg

Няма коментари: