събота, 7 януари 2017 г.

БЪЛГАРИН ПОЛУЧАВА ”ОСКАР” ЗА КИНОНАУКА И ТЕХНОЛОГИИ

Владимир Койлазов.
Снимка: http://clubz.bg/
Когато седнем пред телевизорите си, или отидем на кино, за да гледаме поредния касов филм, обикновено ние правим това напълно несъзнателно, не за да разгадаваме, как са направени ефектите, а само за да им се насладим. Ефектите, това са магиите днес, когато искаме да се пренесем във времето и пространството, отиваме на кино, за да видим магията. Един от хората, които правят тези магии, магьосниците на нашето време е и Владимир Койлазов. Той е съдружник в Chaos group заедно с Петър Митев. Централата на дружеството е в България, като има поделения в САЩ, Япония и Южна Корея.

Койлазов ще бъде награден с най-високата награда „Оскар” от Киноакадемията в САЩ. Това става ясно от официално съобщение на известната филмова организация.

Койлазов е един от носителите на тазгодишните призове (общо 18) за постижения в областта на кинонауката и технологиите. Това са наградите, които остават на заден план от лъскавата церемония с десетки холивудски звезди, но са изключително уважавани в киноиндустрията, пише http://clubz.bg/.

Само няколко месеца, след първия национален пробив – първият български „Пулицър” и за фотографа на „Ройтерс” – българинът Стоян Ненов, сега втори българин, отново за първи път, получава „Оскар”!

Владимир Койлазов, който в момента е на 38 г., ще бъде отличен за оригиналната идея, създаване и реализация на технологията V-Ray от софтуерната компания Chaos group. Това е програма за 3D визуализации - генериране и обработка на триизмерни изображения, която вече има много разновидности.

Различни версии на софтуера са използвани при хитови продукции като „Игра на тронове”, „Дедпул”, „300: Възходът на една империя”, „Господарка на злото” и много други, пише още http://clubz.bg/.

Истински късмет е да познаваш Владо и аз съм един от тези късметлии, който само се е докоснал до човек като него. Преди години, когато още беше студент в София, ми беше споделил, че има някакъв тежък изпит по математика, ако не се лъжа. Имах приятел, който беше доцент във факултета и си помислих, че мога да помогна на Владо да си „вземе” изпита по-лесно! Все пак, не ми костваше нищо, пък и въпросният преподавател ми беше съсед и приятел.

Добре че не предложих тази идея на Владо, едва ли щеше да я приеме без да се почувства оскърбен! Радвам се, че не събрах смелост да му направя тази „услуга”, защото той заслужаваше сам да се справи, както и стана, защото така придоби самочувствието, че може, а той явно наистина може, след като го удостояват с „Оскар”!

Казват, че компютърджиите са затворени хора, некомуникативни, трудни, саможиви! Е, Владо не е такъв, той е чист като дете, упорит, талантлив и търпелив – все качества, които са необходими, когато правиш нещо, което създава магии! Да, магьосникът Владимир Койлазов прослави България с уменията си, с магията си, направи онова, което никой до сега не е правил, спечели „Оскар”! Новината излезе само дни преди рождения ден на Владо, през втората половина на януари!

Хубаво е, когато такива млади хора като Стоян Ненов, Владимир Койлазов стават носители на отличия като „Пулицър” и „Оскар”, защото тези хора не просто оставят имената си в историята на страната ни, те прославят отечеството си като източник не само на гастарбайтери и джебчии, но и - на гениални специалисти, които имат качествата на световни технически и културни феномени!

Не случйно използваме думата „магия”, магията на киното, магията на фотографията, двете – магията на изображението! Да владееш силата на това изкуство е дарба, която трябва да се цени и очевидно тя се цени!
Владимир Койлазов няма да получи известната статуетка „Оскар”, а специална гравирана плоча, каквато получават победителите в подкатегория „Наука и инженерство”. Повече информация за събитието може да намерите на адрес: http://www.oscars.org/news/18-scientific-and-technical-achievements-be-honored-academy-awards-0.

Церемонията за „технологичните Оскари” (Sci-Tech Oscars) ще бъде на 11 февруари 2017 г. в Бевърли Хилс, Калифорния. Обикновено тези награди се връчват две седмици преди големите „Оскари”, които тази година са на 26 февруари в „Долби тиатър” в Лос Анджелис, съобщи http://clubz.bg/.

С отличието „Оскар” за Владимир Койлазов, България печели само в рамките на няколко месеца два от най-престижните приза за изкуство – „Пулицър” и „Оскар”!


При това, за разлика от другите награди "Оскар", технологичните не се присъждат за постижения през определена година, а са за цялостен принос в развитието на киното, което засилва значението на този конкретен приз! 

„Владимир Койлазов ми е син и съм горд с него (скромно казано)”, сподели неговият баща Никола. Какво не би дал всеки син, за да чуе тези думи от баща си, а някои никога не ги чуват, дори повечето….!

С това признание, българи като Стоян Ненов и Владимир Койлазов представят пред света страната ни. И ако все още няма български журналист с „Пулицър” и български актьор с „Оскар”, поне за сега /!!!/, то тези двама млади мъже-българи вече показаха, че могат, че и ние сме част от съвременния свят, че и ние можем да създаваме култура и технологии на световно ниво, че сме талантливи и креативни!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

кореспондент на вестник „България” в София

Няма коментари: