петък, 13 януари 2017 г.

ПЪРВИЯТ БЪЛГАРИН С „ОСКАР” ПРОИЗЛИЗА ОТ СЕМЕЙСТВО НА УЧИТЕЛИ

Владимир Койлазов.
Снимка: Render.ru
Първият българин-носител на престижната награда „Оскар” за кинонаука и технологии Владимир Койлазов е израснал в семейството на учители. Той ще получи наградата си в началото на февруари в САЩ.

„…Аз завърших военноморско училище и от 1970 г., се прибрах в Русе и станах преподавател по основни технически дисциплини на корабните механици и капитаните. Преподавах около 12-13 години, включително и в Русенския университет, паралелно…”. Това каза пред teacher.bg бащата на Владимир - Никола Койлазов, който обясни и от къде е дошъл интересът на сина му към компютрите, графиката и програмирането въобще. Майката на Владимир, Пенка, също е била учителка по френски език в Русе.

Никола е пътувал цяла нощ до София, когато синът му още е бил ученик, за да му купи компютър „Правец”. Преподавателят призна, че е имал надежда поне единият от синовете му да прояви интерес към компютрите и това се оказал малкият Владо, който сега се сдоби с „Оскар” за кинонаука и технологии!

Очевидно учителската семейна среда е повлияла на младия програмист и предприемач благотворно и така постепенно, с много труд и усилия, с дръзновението на младостта, търпението и последователността на гения, той стигна до това престижно отличие, което отразява приноса на един българин, а чрез него и на България, към световната наука, изкуство и технологии!    

За teacher.bg

Няма коментари: