четвъртък, 12 януари 2017 г.

ВЪЗПИТАНИК НА РУСЕНСКАТА АНГЛИЙСКА ГИМНАЗИЯ ПОЛУЧАВА „ОСКАР”!

Владимир Койлазов
Снимка: briagnews.bg
От местен вестник в Русе разбрахме за престижната награда „Оскар” в областта на кинонауката и технологиите, която получава нашият възпитаник Владимир Койлазов. Това коментира специално за teacher.bg директорът на Профилираната английска гимназия „Гео Милев” в гр. Русе – Адриана Митова, по повод наградата на нашия сънародник. Оказва се, че в същата категория са наградени също Panavision и Sony за концепцията и разработката на дигиталната видеокамера Motion, предаде hicomm.bg.

На 11  февруари 38-годишният Владимир Койлазов ще мине по червения килим на Американската киноакадемия в Бевърли Хилс, Калифорния, за да получи своя „технологичен Оскар”. Младият русенец е един от носителите на тазгодишните призове (общо 18) за постижения в областта на кинонауката и технологиите - наградите, които обикновено остават на заден план от лъскавата церемония на звездите, но без които развитието на съвременната киноиндустрия би било немислимо, пише местното издание briagnews.bg.

Разбира се, че сме горди с успеха на този наш възпитаник. Това е огромно постижение за него, за страната ни и за училището, каза още Митова. Койлазов е завършил гимназията преди години и директорът няма преки наблюдения над него като ученик, оказа се, че няма и учители, които да са останали в това училище, които да помнят Койлазов, но гордостта от постижението му е наистина огромна!

Попитахме директорката Адриана Митова, дали предвиждат някаква инициатива, с която да се отбележи това отличие, за да разберат учениците, които учат днес в гимназия за това постижение. Тя ни отговори, че училището в момента е в грипна ваканция, обаче обеща да направи всичко възможно, за да могат децата, които днес са ученици в това елитно училище, да бъдат запознати с примера на техния съученик – Владимир Койлазов, завършил преди години същата гимназия в Русе.

Усилията на Койлазов и съдружникът му в Chaos Group Петър Митев са насочени към създаването на нов продукт. И успяват - след близо две години денонощен труд, на 13 март 2002 г. пускат софтуера за рендеринг V-Ray. Това е програма за 3D визуализации - генериране и обработка на триизмерни изображения, която вече има много разновидности.

В началото софтуерът V-Ray е възприет основно от архитекти като идеалното средство за визуализация на проектите им, а впоследствие е предпочетен и от други индустрии - индустриален дизайн за автомобили, самолети и т.н. Последно навлиза в киното.

Софтуерът на компанията е използван в хитови продукции като "Господарка на злото", "Капитан Америка 2", "300: Възходът на една империя", „Игра на тронове”, „Дедпул” и много други, съобщава в. „Капитал”.

За teacher.bg

Няма коментари: