сряда, 18 януари 2017 г.

КАК ЦЪРКВАТА ЩЕ НИ ПАЗИ ОТ „АЛО-ИЗМАМНИЦИТЕ”!?

Снимка: България СЕГА
Напоследък представители на Църквата ни излязоха по медиите и обясниха, че Църквата обявява война на таканаречените „ало-измамници”. Тук обаче възникват поне три въпроса. Първо, защо чак сега, второ, защо именно Църквата и трето, това не е ли дубликатен дрибъл спрямо държавната реакция….!?

И така, по първия въпрос, какво чака Църквата ни до сега, че не обяви тази „война”? По втория въпрос, когато Църквата обявява такава „война”, това не означава ли, че МВР не си върши работта, та се налага Църквата именно да започва подобна „битка” и по третият въпрос – държавата реагира преди години още, когато предупреди за този тип измами, които нашумяха още в началото на новия век. Сега с това намерение на Църквата, на практика се дублира държавната реакция, но с огромно закъснение от поне 17 години…, което ни връща към първия въпрос – защо чак сега…!?

И така излезе официално съобщение от Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ, в което се казва: „…Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофитне е подписвал подобна заповед нито в качеството му на патриарх и председател на Светия Синод за диоцеза на БПЦ-БП, нито в качеството му на Софийски митрополит за диоцеза на епархията…”.
Тогава питаме, защо клирици на БПЦ си позволяват да правят подобни изявления, без за това да има благословията на Негово Светейшество…!? Църквата ни на самотек ли върви, тоест – всеки си прави каквото си иска и когато и както си иска, или има патриарх, Синод и колективно, братско решение, което става задължително за целия диоцез на Църквата ни, едва когато е гласувано и одобрено по този начин…!?

„…В канцеларията на Светия Синод евнесено такова предложение за участие на БПЦ в широкомащабна кампания срещу телефонните измамници, което предстои да бъде разгледано на предстоящо заседание на Синода…”, се казва още в съобщението от Синода и то този път поне, наистина е пределно ясно, категорично и на място!

Хубаво е Църквата ни да се заеме с присъщото си – благотворителността и грижата за бедните и онеправданите, а не да се занимава с деятелности, които да дублират държавни инициативи, при това от преди дузина години…! Да, „ало-измамниците” вредят и на бедните хора, на онеправданите, въпреки, че същите, странно от къде намират хиляди, за да ги хвърлят на непознат през балкона! Но не е работа на Църквата да гони „ало-измамниците”, нито пък да води каквито и да било войни и битки. Църквата не е силова институция, тя не разполага с репресивен апарат, така че, нека „всяка жаба да си знае гьола”, както ни призовават и от самия Свети Синод с горното официално изявление!


Когато са прави, когато има основание за дадена реакция, няма как да не я отбележим и сега Синодът наистина реагира адекватно и напълно практично, при това и своевремено, което не е често срещано, особено пък напоследък…! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

1 коментар:

Анонимен каза...

Значи свещениците да не се борят със злото и да не предупреждават хората за опасности?! Интересно тогава, каква е ще е основната им задача? И нека БПЦ да не изземва функциите на социалното министерство, щото после от излишъците служителите му си прибавят солидни премии. БПЦ първо би трябвало да се погрижи за служителите си, които са почти на минималната работна заплата.