петък, 6 януари 2017 г.

МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ – РАЗЛИЧНИЯТ МИТРОПОЛИТ!

Митрополит Антоний остави името си в първите демократични избори за митрополит у нас - в Стара Загора! Синодът преди години се реши и постъпи правилно, като изпрати млад и енергичен митрополит в Европа. Той е първи в много отношения. Първият е, който се измъкна от сянката на Николай Пловдивски и гласува по съвест, първият, който така активно развива благотворителност, първият, който организира демократични избори в Стара Загора. Той се занимава активно и с благотворителност.

В Стара Загора митрополит Антоний показа, че не е от типа авторитарни владици, които се опитват да манипулират и режисират изборите. Това е наистина нов човек в Синода. Той е и различен, и алтернативен, и нов по същество! До сега не сме имали такъв митрополит. Това всъщност е нормалният митрополит, такъв, какъвто трябва да бъде.

В същото време Антоний не е овчедушен, а напротив, има позиция и позицията му е на страната на истината и справедливия избор, с което той си спечели адмирации.

Антоний успява да си обходи и епархията, която започва от Унгария и свършва в Ирландия, на Север - Скандинавия и на юг – Апенините и Иберийския полуостров, както и островите в Средиземно море. Това е огромна територия за един човек.

Митрополит Антоний постоянно разкрива нови енории на най-необичайни места като Люксембург, Лихтенщайн, Малта. Смени скандални духовници, които дори и католичите не приемаха. Въведе в епархията нови и истински духовници, които да обгрижват българите в Европа. Самият той активно учасктва в живота на Църквата ни.

Така митрполит Антоний, с личния си пример, показва, как трябва да живеят миряните. В Стара Зогора проведе перфектни избори, като отново показа, как трябва да се провеждат избори за нов епархийски митрополит. Така местните избиратели сами решиха, кой да седне на трона в Стара Зогара, а не да им бъде натрапен кандидат, който те дори и не познават!

Антоний е и първият, кото се зае с опазване на околната среда, като участва лично в кампании за почистване на природата. Запретна ръкавите на расото си и събираше боклуци с ръце!

Антоний започна като сянка на един силен митрополит, какъвто е Николай Пловдивски, днес обаче той свети със собствена светлина, защото има свое мнение и е напълно самостоятелна личност, което е рядкост в нашия Синодален клир.

Антоний е олицетворение на новото поколение митрополити и другите трябва да вземат пример от него. Той доказа, че това поколение митрополити е по-качествено от старото поколение и от част от средното поколение епархийски митрополити.

Антоний не говори с клишета, той говори ясно, модерно, правдиво, точно  и в същото време църковно, без да натрапва това. Той просто говори на съвременен език. Ние живеем сега, а не в ІV в. Това е полезно, защото общуването с хората е трудно, когато се ползва архаизиран език, а модерното говорене привлича младите хора към Църквата.


Дано предстоящите избори във Враца да се проведат по примера на последните в Стара Загора, дано Киприян Старозагорски вземе пример от своя събрат Антоний Западно - и Средноевропейски, защото добрият пример трябва да се показва…!

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: