вторник, 15 юли 2014 г.

Колегиално за колегиалността!


Снимка: nasamnatam.com

Странна работа е това журналистиката, когато е критична я критикуват, когато е положителна  - пак я критикуват. Само че на журналистиката това й е работата – да е критична, за да е коректив, иначе се превръща в PR, а това не е работата на журналистиката.

Един национален ежедневник публикува статия за това, че в Троянския манастир новият игумен епископ Сионий бил изгонил търговците от храма, само дето не е било компютри, а компоти...! Всъщност Сионий не изгони търговците от храма, а изгони монасите от храма. Архимандрит Августин почина скопоростижно, архимандрит Пахомий беше натирен в Бачково, архимандрит Григорий Лозев пък се върна при „наставника“ си в Сливен, а монасите Филарет и Кирил си чакат църковно наказателните дела – съдят ги за нещо, за което и те дори не са на ясно, какво е, но въпреки това ги съдят. А кога ще ги осъдят и как, ще видим....!

Най-интересното е, че всъщност, журналистката описва, как Сионий изгонил търговците от храма, пък в същото време правели ремонт на хотелските стаи, което е направено за търговия...! Е, нали са изгонени търговците, как тогава ще става търговията в хотела, който е вътре в манастира...? Или може би епископът планира да спим безплатно в тези стаи, което би било доста приятно за нас...!

Понататък се споменава, как била „изградена“ овощна градина...!!! За първи път чуваме, че една овощна градина може да се „изгради“, вероятно е „конструирано“ ново стадо овце, след онова, което новоприемниците на Троянския манастир „опукаха“ само за месец, че и едно теле отгоре на това...! Ама – да им е сладко, пък и винце ако е имало за прокарване на месцето – берекет версин..!

Проблемът е, че манастирите ни се превръщат в туристически атракциони, понякога дори и умишлено, вместо да са предимно духовни средища. Манастирът е място за монаси и богослужение, това не е място за неделен пикник и екскурзия! Това обаче явно не е ясно на игумен Сионий.

Въобще цялата статия силно, ама много силно понамирисва на доста попрестояли яйца, и защото звучи архаично, и защото е неистинна, и защото е PR-ска, не че нещо, ама като пишем, нека поне малко се замислим, дали в това дето го пишем има резон и което е по-важно – рационалност...!

Няма коментари: