вторник, 1 юли 2014 г.

Дори и бившите президенти не са свещени крави...!


Снимка: ЕРА/БГНЕС

Френският експрезидент Никола Саркози беше задържан под стража, за да бъде разпитан за търговия с влияние. Причината – аферата „Бетанкур“. Накратко, обвиниха бившият президент на Франция че е получил незаконно дарение от от семейство Бетанкур на стойност 150 хил. евро. В същото време във Франция съществува законово ограничение, личните дарения да са на стойност до 7500 евро на година, от които само 150 евро в брой.

Това хвърли сянка върху репутацията на президента Саркози и на практика пострада сериозно неговата политическа кариера. Свидетели сме на безпрецедентен случай във френската история, когато бивш държавен глава бива задържан под стража, за да бъде разпитан.

У нас – обвиняват кого ли не, министри, бивши, че и настоящи депутати, политици от висок и не чак толкова висок ранг. От тук започва и проблемът. Адвокатите им намират ефектни „вратички“ в Закона, според които изведнъж някои от обвиняемите се оказват със стоматологичен абцес, болни крайници, с една дума – изведнъж се разболяват.

У нас няма осъден политик, няма такъв поне от висок ранг, да не говорим пък за бивш президент, премиер, или председател на НС, дори и министър. Всъщност, ние нямаме осъден политик и от предишното управление, преди 10 ноември 1989 г. Те всичките вкупом се оказаха едни бедни хорица, които нямат почти никакво имущество, или ако имат, то им стига, колкото да преживяват. Е, на някои децата им са милиардери, но това е отделен въпрос...!

Политиците у нас са свещени крави, които ги пазят и законите, а и другите политици. Причината – едните пазят другите и така взаимно си пазят гърбовете, а това „генерира“ политическа мафия на най-високо ниво.

Във Франция, оказва се, нещата стоят доста по-различно! Един бивш президент, под стража е закаран да даде показания. Това е така, защото бившият президент е гражданин на републиката и като всеки друг гражданин, той също има права, но и задължения. Това че е бил държавен глава, не го превръща в нещо повече от останалите граждани и това демонстрира една рафинирана демократична съдебна система, равна за всички и по правата, и по задълженията.

Президентът Жак Ширак е първият бивш френски президент, който беше  изправен пред съд. Той получи две години затвор условно, след като беше признат за виновен по две точки от обвинението срещу него: „отклоняване на държавни средства“ и „злоупотреба с доверие“. Обвиненията - създаване на фиктивни работни места в Париж, докато е бил кмет и „незаконно присвояване на лихви“.

Виновен ли е Саркози, или не, съдът ще прецени, въпросът е в това, че начинът на съотнасяне на съдебната власт спрямо гражданското общество е урегулиран така, щото всеки да има по равно от всичко – и от правата, и от задълженията, а когато носи отговорност, самото носене също да е равно, за всички, независимо от общественото положение!

За novinite.bg

Няма коментари: