неделя, 6 юли 2014 г.

Боянската църква беше домакин на средновековен панаир


В двора на Боянската църква край София се състоя първият средновековен панаир в столицата ни. Различни средновековни общества и организации представиха характерни облекла, монети, диети, музика и оръжия от средните векове.

Гоститe на събитието имаха възможност да се запознаят с историята на облеклото и оръжията на средновековния човек. Подробно бяха описани видовете мечове и защитни средства, както и начините за водене на бой.

Особено вълнуваща беше възможността да се опита медовина по средновековна рецепта, както и няколко вида подправени вина. Рецептите са оригинални и са взети от книги и приписки към книги от онези векове.

Представени бяха и храни, които са били подготвяни във Византия. Гостите на събитиeто имаха възможност да опитат сладкиш със сусам, както и да си закупят книжка с различни рецепти за приготвяне на пилешко “ по византийски” и да се образоват допълнително за употребата на различни екзотични подправки.

Фонът от средновековни ритми също придаваше на панаира чаровна своеобразност, която пренесе посетителите в така наречените “тъмни векове”, които се оказаха далеч не чак толкова тъмни и коварни.

За novinite.bg

Няма коментари: