вторник, 1 юли 2014 г.

Цената на тока – енергетика или „тежка политика“...!?


Снимка:  frognews.bg

В понеделник ДКЕВР взе решение, според което цената на тока се повишава леко. Цените на „ЧЕЗ“ се повишават съответно с 2,78% и 2,22% спрямо цените от 1 януари 2014 г. За „Енерго - Про“ цената на нощната тарифа отбелязва  намаление от 1,01% спрямо цените от началото на годината. За клиентите на „EVN“ е предвидено най-малкото увеличение на цените – с 0,64% за дневната и с 0,22% за нощната тарифа.

Цената на тока е тежък политически проблем. От гледна точка на изискванията на ЕС, обаче, ние трябва да либерализираме цените“, заяви неотдавна в интервю за novinite.bg енергийният експерт Атанас Тасев.


Всъщност, всички експерти са убедени в едно, че цената на тока е политически проблем. Спирането на тока в една ромска махала, например, която и да е тя, където живущите не си плащат сметките, може да доведе до сериозен отлив на електорат, а това по същество представлява политика. Така излиза...! 


От политическа гледна точка цената на електроенергията не бива да се вдига обективно, но след 2015 г. така или иначе ще ни се наложи да либерализираме цената на тока, защото такова е изискването. Според експертите, това предстоящо  увеличение е можело да бъде с 50%“, при новите условия то може да е с 20%-30%. 


Изводът, който се налага е, че в момента стойността на електроенергия в България е под пазарната такава. Според Тасев, увеличение на цената на тока в следващите месеци е неизбежно. Въпросът е, по какъв начин политиците ни ще лавират между политическите си намерения и игри от една страна и реалностите, според които ел.енергията абсолютно сигурно трябва да поскъпне, за да не нарушим евродирективи...! Дали постепенно повишаване на цената на тока ще е по-добро от шоково повишаване? Ако ще го правим постепенно, тогава настоящото повишение, което влезе в сила от 1 юли, е твърде елегантно. Ако пък ще го правим шоково – как тогава ще гарантираме социално слабите, които едва ли ще понесат едно увеличаване на цената на битовата ел.енергия с 30%...!?


Какво, кога и как ще го решат управниците ни, предстои да разберем, а до тогава, можем само да се молим да имаме възможност да си плащаме сметките...!  


За novinite.bg

Няма коментари: