вторник, 7 февруари 2017 г.

ЩЕ СЕ СЪБУДИ ЛИ СБЖ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНАТА СИ ДРЯМКА !?

Снимка: БЪЛГАРИЯ 24
Монахът, който беше „заловен“ от предаването „Господари на ефира“ и беше обвинен в това, че изпълнява „нестандартни сексуални практики“ е изпратил жалба и до СБЖ.

„…В репортаж на предаването " Господари на ефира" на 2 февруари тази година се излъчи материал, придобит по незаконен начин, който е унизителен. Освен това, речника на Вашите колеги в репортажа недвусмислено насажда омраза, което според законите на България е престъпление. Чл. 16. (1) от Закона за радио и телевизия гласи:  „Доставчиците на медийни услуги не могат да създават и предоставят за разпространение предавания, съдържащи информация, свързана с личния живот на гражданите, без тяхно съгласие.“. Чл. 16 (2) пък гласи: „…Доставчиците на медийни услуги могат да включват в предаванията си информация в публичен интерес относно личния живот на граждани, осъществяващи правомощия на държавни органи, или на граждани, чиито решения имат влияние върху обществото….“.

Това се казва в писмото до съсловната организация на журналистите в България. Една от основните теми, които са актуални в СБЖ е именно езикът на омразата, за който и те често са писали и са провеждали свои мероприятия – конференции, дискусии и срещи. Да видим, дали СБЖ ще защити своите колеги, които са обвинени в непрофесионалност, или ще подкрепи омаскарения монах в качеството му на гражданин на държавата, който е жертва на арогантен журналистически произвол!?

В цитираните алинеи на чл. 16 от Закона за радиото и телевизията ясно се вижда, че не може да се създава публична информация с частен характер, както и, че такава информация може да се публикува и излъчва, ако частната информация е от публичен интерес САМО за висш държавен служител ИЛИ гражданин, чието решение влияние върху обществото…! 

Е, питаме, какъв точно вид висш държавен служител е един обикновен монах и второ, какво влияние могат да имат вземани от него решения върху обществото!? Отговорите и на двата въпроса, струва ми се са ясни…!

„…В етичния си кодекс българските медии са се ангажирали да уважават неприкосновеността на личния живот на всеки и да избягват публикуването на снимки и записи,  направени извън обществените места, ако засегнатите лица не са съгласни...“, се казва още в писмото до СБЖ.

 „…Въпросът е от изключително значение, тъй като „Господари на ефира“ е предаване, което се радва на голям обществен интерес, а неговите разследвания са сред малкото примери за ефективна разследваща журналистика в интерес на обществото. Убедени сме, че е в интерес на медийната среда като цяло предаването да се придържа към етичните стандарти в журналистиката, а не да жертва авторитета си заради трупане на евтина сензационна популярност, с пристъпване на законовите и етични норми!“, завършва писмото си до СБЖ монахът.

Очакваме реакцията на съсловната организация на журналистите в България, която е призвана по презумпция да вземе отношение и в случаи, когато е на лице спор между медия и представител на гражданското общество, както е и в случая! 

За фейсбук-групата "Православни новини" 

Няма коментари: