петък, 10 февруари 2017 г.

НОВО УЧЕБНО ПОСОБИЕ ПО ПАТРИОТИЗЪМ!

Ново учебно пособие по патриотизъм и родова памет беше подготвено и представено от Радка Серафимова. Изданието е по повод 135 години от рождението на знаменития български военен музикант Христо Серафимов от Сапарева баня. Той, заедно със своя колега и приятел Стойо Крушкин, заминават за Америка през месец октомври, в далечната 1913 г., където създават прочутия в Пенсилвания български оркестър „Bulgarian Balkan Band“.

„Когато дойдох в дома на Серафимови, като млада и много чистотна невеста, аз разчистих и унищожих писмата на дядо Христо до свекър ми Костадин“, разказа авторката на пособието. Сякаш, за да поправи тази грешка в младините си, тя събра и издаде житейската съдба на Христо Серафимов, за да може сборникът да се използва от всички, които имат интерес не само към родовата история, към историята на региона, но и към историята на музиката в България, а и в САЩ. Радка Серафимова е и автор на поетичния цикъл „Ристо-кларнетисто“.

На презентацията в читалището на Сапарева баня специален гост беше и кореспондентът в София на вестник „България“ в Чикаго/САЩ и правнук на приятеля и съдружник на Христо Серафимов, Стойо Крушкин – Венцислав Жеков, който е историк по образование. Той подчерта, че родовата памет е в основата на националната памет, както и че патриотизмът започва именно от семейството и семейната история.

Жеков също подготвя сборник в памет на прадядо си, който ще надгради и допълни базисното издание на Радка Серафимова.

Местен музикант предложи общината в Сапарева баня да предприеме мерки за кръщаването на улица на името на Христо Серафимов, а също и да бъде издигнат паметник на музиканта в родното му място.

Сборникът „Памет за музиканта Христо Серафимов“ съдържа ценна информация за начина на пренасянето на модерната тогава американска музика в България, приноса на българите Христо Серафимов и Стойо Крушкин  за обогатяването на музиката сред емиграцията ни в САЩ, много архивни снимки, факсимилета от документи, ценни исторически данни.

Изданието е в бутиков тираж и представлява истинска библиографска ценност.

За teacher.bg

Няма коментари: