петък, 17 февруари 2017 г.

СЕМ ЗАЩИТИ РАЗСТРИГАНИЯ МОНАХ ФИЛАРЕТ!

Председателят на Съвета за електрони медии /СЕМ/ е изпратила писмо до разстригания от Синода монах Филарет, който нашумя в предаването „Господари на ефира“ с груба намеса в личния му живот. 

„На базата на осъществен експресен и фокусиран мониторинг на предаването „Господари на ефира“ от 2 и 6 февруари 2017 г. по Нова телевизия и съобразно правомощията си СЕМ започна административно-наказателно производство“, се казва в писмото-отговор до монаха. 

Председателят на СЕМ Мария Стоянова, която лично е подписала документа, пише още, че тези действия на медийния регулатор не лишават монаха от правото да търси обезщетение по съдебен ред. Тя изразява още „съчувствие за претърпяната медийна намеса“ в личния живот на Владимир Цанев /бивш монах Филарет/. 

Стоянова уточнява ще, че „…СЕМ не може да спира предавания на доставчиците на медийни услуги, защото цензурата е забравена от Конституцията на Република България…“. По думите й, „…надзорът над медийното съдържание е последващ излъчването на програмите…“! 

Това е първата инстанция, от няколкото, на които бившият монах Филарет се жалва за намеса в личния му живот, от която получава реален отговор. 

Очакват се отговори и от останалите институции, които са компетентни по проблема, за да бъде овъзмезден един обикновен човек, който вече не е монах, според решение на Синода, но притежава правата на всеки български гражданин по закон. 

За фейсбук-групата "Православни новини" 





1 коментар:

Анонимен каза...

браво!