понеделник, 17 октомври 2016 г.

КУЛТ КЪМ НОВИЯ РУСКИ „СВЕТИ СТАЛИН”…!!!???

Снимки: Вячеслав КОВАЛЕНКО

Само дето има едно голямо НО, което явно днешните руски власти не разбират, или не искат да разберат. Иван Грозни е един убиец, изнасилвач, побъркан човек, който не просто не става за светец, той е и получовек, от гледна точка на житието му! Той не само не е достоен за пример, той е опасен прецедент, той е анахронизъм, който трябва да бъде осъден, а не да се превръща в нещо като емблема на руското самодържавие, защото макар и първи цар на Русия, Иван Грозни е един позор за иначе богатата руска история!


Иван Грозни е известен с изключителната си жестокост, той е човек, силно травмиран от детството си. Баща му умира, когато е много малък. Понеже е дете, управлява заедно с регентски съвет. Майка му е отровена и умира пред него, което е невероятен шок за детето.

Регентите тормозят царя-дете с глад и жажда. Заключвали са го с брат му, който е бил глухоням. Като дете още Иван проявява жестокостта си, като убива котки и кучета, после започва да пие и да бие. Налагал е с бич всеки, който свари по града, само за удоволствие, започва и да изнасилва. По-късно, всички, които са го тормозели, естествено, са осъдени на смърт! 

Той е бил много изобретателен в мъченията. При вестта за размирици в Новгород, той тръгва с войска и избива много невинни хора там. Митрополитът на града е заловен и е зашит в меча кожа, след което е хвърлен на кучетата, за да го разкъсат!

Това е духовно-нравственият образ на царя. Свалял е митрополити, както той иска. Извикал е приятеля си Филип-игумен на Белоезерския манастир и го прави митрополит на Москва. Иван се разхожда из града, облечен като монах, без да е постриган за такъв.

Именно Иван грозни  е запомнен и с ексцентричното си поведение и политиката на масов вътрешен терор, посредством опричнината. Опричниците, помощниците му са били облечени също като монаси и на конете си носели отрязани глави от кучета! Те са били истински главорези!

Иван построява „цивилен манастир”, на който се провъзгласява за игумен, а неговият приятел Малюта Скарлатов става звънар на този „манастир”.

По време на богослужение Иван отива облечен като монах при митрополит Филип за благословение, но владиката отказал, защото казал, че не го е познал, облечен като монах и му препоръчал да се облича, както подобава, а не да си играе на маскарад. Заради това митрополитът е нападнат по време на службата, одеждите му са разкъсани  и е извлечен от храма, като е свален от митрополитската катедра! Низвергнат е от Иван Грозни и е пратен на заточение в Тверския успенски манастир. По-късно Иван изпраща Скарлатов да го „вразумява”. Митрополитът е удушен и е по-късно е провъзгласен за Светец.

Преди това владиката получава видение и предупреждава монасите и игумена, но те остават с него и стават мъченици за вярата. В деня на убийството му, Свети Филип извършва своето последно чудо-приживе. Един от убийците имал увредено око и той го изцерил. Този човек не полежал да участва в убийството му после.

Иван Грозни удря бременната си снаха и тя помята! Убива и сина си! Жени се 6 пъти, много православно, което не са си позволявали дори разглезените византийски императори…!

И при всички тези „благини”, на този човек днес е изработена икона, той е обявяван от някои за светец….!!! Убиецът на светци и монаси, на невинни хора – самият той - светец….!?!?!?

Не, не паметник, той не заслужава дори гробът му да е известен.

Проблемът е, че днес този същият паметник е осветен от православен свещеник – схиархимандрит Илий, който се води изповедник на руския патриарх Кирил Гундяев…!

Дори на смъртния си одър, Иван Грозни се опитал да измами и Самия Бог. Понеже е известно, че при монашеско пострижение греховете се опрощават, той поискал да бъде постриган за монах с името Йона и на гроба му не пише Иван ІV, а пише – монах Йона!

Това ли са националните герои, като Сталин, за когото се опитваха да ни обясняват, че ходел тайно на църква!? Той бил убивал евреите, които свалили батюшка цар и разорили Църквата…! И…заради това ли Църквата беше почти напълно забранена при Сталин…!?!?!?

И ако паметникът е проблем на държавата, то иконата вече е проблем на Църквата, а от там и на всички православни по света, защото православните светци са общи за цялото Православие!

Обвиняват католически монах Антоний, който бил на посещение тогава в Русия и понеже не го приеми радушно, той измислил тези легенди за ужасния цар…! Ама убитите от царя са реални хора, те не са легенди, убийството на митрополит Филип също е реалност, по заповед на самия Иван Грозни…! Къде са тук легендите, когато има факти….!?

Срамно е, когато ни натрапват едни не просто измислени герои, а едни кръволоци, които са представяни за светци – вълци в овчи кожи…!!!


Не, благодаря съм от такива светци…! 

За фейсбук-групата "Православни новини"






Няма коментари: