неделя, 23 октомври 2016 г.

ЗАГАДЪЧНА СРЕЩА-ВЕЧЕРЯ В ПЛОВДИВСКА ЕПАРХИЯ…!

Снимка: Пловдивска Света Митрополия
На 21 октомври 2016 г. в България бяха донесени мощи на Св. Лука Симферополски, за вечно съхранение  в Пловдивска епархия. Мощите бяха донесени от Негово Преосвещенство Богородски епископ Антоний, викарий на Руския патриарх.

Получихме информация от наши източници от Пловдив, че в събота вечерта, на 22 октомври, митрополит Николай е дал официална вечеря, на втория етаж, в сградата на митрополията, по случай духовния празник, на която освен гостът то Русия, са присъствали още: великотърновският митрополит Григорий, Велички епископ Сионий - игумен на Троянския манастир, Браницки епископ Григорий – викарий на софийския митрополит, Агатополски епископ Йеротей – викарий на сливенския митрополит, Знеполски епископ Арсений – викарий на пловдивския митрополит, Белоградчишки епископ Поликарп – викарий на видинския митрополит.

Питаме се, дали пък тази среща, формално заради приемането на мощите на Св. Лука Симферополски, не е и поради един друг повод. Странно как съвпадат събитията, защото в момента тече и подготовката за избор на нов Старозагорски митрополит, след „освобождаването” на митрополит Галактион, който пак според слухове, получи няколко инсулта през последната година и е затруднен да изпълнява владишките си задължения в епархията!

И така, имаме евентуална среща в митрополията в Пловдив, където участват викарий на руския патриарх Кирил, присъства и един от спряганите за основен кандидат за старозагорския „трон” – Браницки епископ Григорий, който е викарий в София. Мълвата твърди, че именно софийският викарий обикновено е следващият митрополит при първите избори!

Дали пък тази среща в Пловдив, при може би най-влиятелния в Църквата ни митрополит Николай, когото слушат много други епархийски архиереи, не е за да се изтъргува или просто, за да се определи новият владика на Верея…!?

Срещата-вечеря е интересна и от гледна точка на това, че няма официална информация за нея, което още повече засилва подозренията, дали именно това не е моментът, когато присъства и викарий на руския патриарх, за да се реши, кой да бъде старозагорски митрополит!?

По наша информация, управляващият старозагорска епархия митрополит Антоний Западно- и Средноевропейски, не е присъствал на събитието, а той е бивш викарий на Пловдив, както и се смяташе за приближен на митрополит Николай! Вероятно той не е бил поканен, защото неколкократно заяви, че няма фаворит за „престола” в Стара Загора, а и няма да допусне машинации при определянето на кандидатите и по време на избора между двамата достоизбираеми, които предстои да бъдат определени от епархийските избиратели.

Каква е истината, дали такава среща е имало, дали наистина на нея са водени каквито и да е разговори за бъдещето на Старозагорска епархия, едва ли ще разберем, но се питаме, дали пък това наслагване на факти не е показателно, защото понякога и в на пръв поглед напълно невинните действия се съдържат планирани активности, които могат да се окажат и съдбоносни…!?

Наистина, Браницкия епископ присъства в Пловдив като представител на патриарха ни, но това е твърде удобно…! Нека се замислим - формален повод, присъствие и на руски високопоставен архиерей, възможност за пазарлъци в присъствието и на други двама наши епископи – Поликарп и Сионий, които са считани за силно приближени на митрополит Николай Пловдивски, който няма как да не се опитва да ги пробута за епархийски архиереи /особено Сионий/, за да увеличи властта си в Синода и всичко това става в присъствието и на спрягания за най-вероятен заместник на Галактион-Григорий Браницки…!

Има и още нещо, на срещата-вечеря присъства и великотърновския митрополит Григорий, който също е спряган за „солташак” на Николай Пловдивски, както и викарийят на Пловдив – Арсений Знеполски, който също би могъл да бъде тикан за „престола” в Стара Загора, което също би увеличило властта на филипополския владика в Синода! С една дума, сякаш се е събрал някакъв мини Синод - приближените на Николай Пловдивски – митрополити, епископи и руски владика, които сякаш ще вземат решението…! Дали е така, едва ли някога ще разберем, но поне предполагаме и разсъждаваме върху възможностите!


Както неотдавна спомена и самият митрополит Антоний – управляващ Старозагорска епархия, чакаме с интерес списъка на достоизбираемите епископи, който се надяваме да покаже, кой кум, кой сват и кой на булката брат…! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

1 коментар:

Анонимен каза...

Грешна информация. Вечерята беше навън. И как си представяте да се водят такива разговори пред гости?!