петък, 21 октомври 2016 г.

КАК ДА СПАСИМ ЕДИН ОТ УНИКАЛНИТЕ БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ПАМЕТНИЦИ!?

Кароновската селищна могила.
Снимка на автора. 
Парковете и историческите места, с които България се гордее са уникални, само дето една част от тях въобще не са подържани! Чест прави на организаторите на туристическия обект „Перперикон”, където вече има изградена инфраструктура и това създава условия за културен и исторически туризъм. За да се посещават тези места, трябва първо да има път до тях. Такъв, какъвто все още не е изграден в Родопите до града на Слънцето, например,  където все още се работи от археолозите.

Светилището в Татул обаче, споменатият Перперикон, Бегликташ, а и много други места вече са обособени като завършени туристически обекти. Даваме пример с един от популярните паркове в САЩ - Knott's Berry Farm, където нещата са поставени по един по-интересен и по-атрактивен начин. Да, това пак е място за развлечение и отдих, но е и място, където човек може да научи нещо.

Георги Иванов от София и съпругата му Елена, посещават това място преди много години – през далечната 1971 г., на 3 юли, когато единици българи са били там и знаят за съществуването на този парк. Какво им прави впечатление? Наред с традиционните забавления, туристите тук са привлечени и сами да участват в някои от атракциите, като например, могат да си промият злато, което след това да си го вземат за спомен…!

Именно това прави и Георги, той промива злато, което разбира се е в символични количества, и в малко шишенце си го отнася в България, като то се пази и до днес.

Така туристите участват, създават самото приключение и то остава в съзнанието им още по-ярко като спомен. У нас обаче има едно място, което отдавна е известно – селищната могила в Караново, която обаче сякаш гасне в забрава. За какво става дума?

Посетихме мястото преди няколко месеца. Беше сезонът на дъждовете. Едно момче, вероятно историк, който отговаряше за пропускателния режим в гробницата, ни показа, как мястото отвътре е покрито с мушама, а на места са поставени кофи, за да се събира водата и да не се разруши уникалността на обекта!

Това е напълно непоносимо и невъзможно, защото не е нормално държавата да нехае за едно от най-уникалните исторически места у нас. Това е единственото погребение, където са открити чифт коне и цяла двуколка, което не е намирано никъде другаде из страната ни.

Намерената бойна колесница е четириколка, с впряг от два коня и куче. Отличава се с големия размер на колелата с диаметър 1,20 м. Изработена е от кожа, дърво и бронз. Впечатляваща е декорацията от бронзови апликации по коша на колата. Още по-богато са украсени яремът и сбруите на конете. Посетителите на Източната могила в Караново могат да видят оригиналната тракийска колесница и точно копие на бронзовите апликации, които са разположени на мястото на откритието.

Спасителните разкопки на археолозите откриват погребение на тракийски владетел, който според древнотракийския обичай е погребан със своята колесница.

Това са уникални исторически обекти, които могат да бъдат разработени, разбира се с подходящо финансиране, като исторически резервати за обучение. Хората, идвайки тук, могат да се забавляват и в същото време да научат нещо за това място, което наистина има огромно значение за историята и археологията по нашите земи.

Точно това е направено и в Knott's Berry Farm, под формата на забавление да научиш нещо, да участваш в нещо интересно, атрактивно и в крайна сметка полезно.

Така се гради историческо самосъзнание! А когато видиш гробницата в Караново, цялата покрита със син найлон и кофи, които да събират водата от дъждовете, това води до неглижиране, до национален нихилизъм и самозабрава на историческата памет.

Недоумяваме, как е възможно, никой, държавата, институциите, научните институти, да не обръщат внимание на това, че едно наистина уникално място, касаещо невероятни по мащаба си исторически феномени, да бъде оставено на произвола на съдбата!Да трябва местни хора да носят кофи, за да не подгизне от вода невероятно археологическо откритие, което ни прославя като народ, като история, като култура по света!

Да, разбира се, има и места, където туристическият подход е довел и до това, че мястото е обезопасено, подържано и запазено за поколенията, но едното не бива да е за сметка на другото! Това, че Перперикон, Татул, или Беглик Таш са активни туристически обекти, където няма опасност от унищожаване на история и памет, не означава, че трябва да забравим за Караново, или пък за Шарап таш, „гъбите”, или „каменната сватба” в Родопите, където никой не се интересува от това, дали тези исторически места ще могат да бъдат запазени за идните поколения!

Историята е наука, която позволява широк диапазон от активни действия, които да я популяризират и като атракция, и като обучение, а защо не – атрактивно обучение…!?


Хората, докато се забавляват, могат да бъдат образовани и това се вижда много ясно като възможност при организирането на прословутите средновековни панаири, които се провеждаха до неотдавна край Боянската църква до София. Ето такива методи запазват историята ни, като осигуряват средства за поддръжка, а в същото време имат ярко изразена образователна мисия, която протича по един незабелязан начин, чрез своеобразна игра и забава! Само така можем да спасим историята си, която и без това доста е преживяла през годините на нихилизъм и отричане! 

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на вестник „България” в София

Георги Иванов промива злато в Knott's Berry Farm.
Снимка архив на автора

"Пътят" към града на Слънцето в Родопите.
Снимка на автора. 


Няма коментари: