четвъртък, 20 октомври 2016 г.

ХОР „ХРИСТИНА МОРФОВА” ПРАЗНУВА ЮБИЛЕЙ С ФИЛИГРАНЕН КОНЦЕРТ

Женски хор „Христина Морфова” навърши 80 години. Те се представиха с импозантен концерт в столичната зала „България” – блестящо до забележителен талант, фино до умерен феминизъм и изискано до елегантна аристократичност…!

В събитието, което беше под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова, взеха участие и Детско-юношеска хорова студия „Български славей”, бас-баритонът Йордан Владев, бас-баритонът Георги Петков и други. Не малко от хористките от „Христина Морфова” бяха болни, имаше и алергични реакции, но въпреки това, те бях блестящи, както винаги, никой от публиката не разбра за неразположението им, а изпълненията им трогнаха до сълзи!

Запознах се с тях преди има-няма 7-8 месеца. Хористките са жени, като всички останали, имат своите семейства, своя личен живот, своите професии, своите домове и забавления – малки и големи. Само че те въобще не са обикновени, защото правят всичко това като на инат, както писах преди време, да – на инат, не от скука, а от любов, любов към изкуството. „Да обичаш на инат”, да пееш като на инат, въпреки всички трудности…!

Хористките от женски хор „Христина Морфова” не са едни отегчени от живота мадмоазели, затънали в разлагащия лукс на битието си, те не са и префърцунени мадами, които от нямане какво да правят – пеят, те не са и самоснобирали се жени, които си въобразяват най-невероятни невероятности.

Не, хористките от женски хор „Христина Морфова” са напълно нормални дами, които правят нещо наистина красиво ден след ден, месец след месец и година след година, и така вече 80 години…! Те съществуват заради изкуството, заради великата магия на песента, на пук на всичко и всички, които се съмняват в тях и в творчеството им!

И преди не можех да си го обясня, а и сега все още не мога, защо го правят…? Те не печелят от това, няма щат, за да си добър изпълнител, няма заплата, те пеят защото искат да го правят, защото го могат, защото го обичат.

Изключително интересно е това, че тези дами пеят, някои от много години, напълно безплатно, а понякога дори се налага и да си доплащат, за да пътуват на турне, в или извън страната и въпреки това, те са готови да си платят в името на музиката, в името на една магия, магията на песента, магията на хоровото изкуство, което представя живота като песен!

Това са хористките от женски хор „Христина Морфова” – едни магьосници на песента, които са и забавни, и майки, и съпруги, и дами, и домакини, те са всичко и във всичкото това всичко намират време да бъдат и певици. Всяка събота те се събират на репетиции в Народно читалище "Д-р Петър Берон", всяка събота те „затварят” почивния ден, вместо да отидат на пикник, на екскурзия, или просто да спят до обяд…! Те жертват почти целия си почивен ден, за някои може би дори и единствен, в името на красотата на песента. Няма по-красиво нещо от пееща жена, тя е красива защото твори, защото съществото й ликува, защото жената е песен, а песента е в женски род!

Заради това хористките заслужават славата, която имат, заради това са уважавани, заради това хорът е име, което е чест за всеки културен афиш!

Това е само един по-страничен поглед към изкуството на този хор. Да, сякаш всички знаем, че те пеят добре,виждаме и чуваме това, но зад него се крие личната съдба на всяка една дама, дали е болна, дали е щастлива, дали има семеен проблем, това на сцената не се вижда, на сцената те са женски хор „Христина Морфова”, а ние искахме само да припомним, че те са и жени, и домакини, и майки и съпруги. Така не сваляме ореола им, напротив, така прочее, го допълваме! Защото хоровото изкуство е групово, но всяка група се състои от отделни личности, отделни хора, които имат своите лични съдби.

Повечето, които се интересуват от хоровото изкуство знаят, че именно това е първият български хор, донесъл на страната ни първа награда от международен хоров конкурс - 1965 г. - Ланголен (Великобритания). Нека да обърнем внимание на годината…, но да обърнем внимание и на мястото…! За онези години това е истинска революция, събитие, което вероятно е отекнало в културните среди на целия соцлагер.

Хор „Христина Морфова” е концертирал с успехи в Чехия, Словакия, Унгария, Германия, Холандия, Италия, Гърция, Израел, Македония, Румъния, Белгия, Австрия…!

Главен художествен ръководител е известният български диригент и педагог академик Емил Янев. Диригент е Таня Никлева. Това са хората на авансцената, които отдават силите и таланта си в името на съществуването на един хор във времена, когато пошлият и вулгарен меркантилизъм са превзели ежедневието ни. Заради това тези дами и господа заслужават поклон, дълбок поклон за това, което правят, защото го правят алтруистично и го правят красиво…!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на вестник „България” в София


Снимки от фейсбук-профила на женски хор „Христина Морфова”.




Няма коментари: