вторник, 4 октомври 2016 г.

КОНФОРМИЗМЪТ НЕ Е ПРОЯВА НА ХРИСТИЯНСТВО!

Напоследък се нароиха много медии и „медиики”, които се водят православни. Само че от повечето лъха един безвкусен, недостатъчно оварен и недопечен, безсолен конформизъм. 

С една дума, публикуват се статии с интензитета на медия като „Работническо дело”, със същия комсомолски плам, пионерска невъздържаност и класово-партийна „недоклатеност”, но съдържанието е блудкаво, като сол във вода, няма живец в текстовете, липсва черен пипер, липсва дафинов лист, липсва позиция и мнение. Когато няма диалог, няма и яснота по темата, защото едноличното представяне не е журналистика, това си е откровен PR!

Иначе казано, конформизмът не е проява на Християнство. Христос ако беше конформист, щеше да се конформира с юдеите и когато те искаха от него дребни работи, ако той им ги беше направил, те щяха да го приемат на „Ура!”. Юдеите искаха да го правят цар. Какво ще му стане…!? Но той не е цар на евреите, той е цар на човечеството и този акцент, който искаха да направят евреите, той не го прие!

Християнството не е конформистка религия, това е една борбена религия, религия на позицията, на активността, дори на конфликта! Когато обаче се опитваме да сме добре с властниците, това показва, че ние не сме християни. Това са мисли, които споделиха пред мен богослови.

При конформистите наблюдаваме омраза между хората. Това също показва, че тук няма Християнство, защото в случая няма и любов към ближния, а когато липсва любов, няма и Християнство.

Всички принципи, които са записани от светите отци в Свещеното писание за доброта, любов, вразумяване и изправяне, ги няма. Днес ние виждаме в Църквата едва ли не една тоталитарна секта, от типа на сектите в Америка, където се проповядват масови самоубийства! Каквото там казва ръководството на сектата, не се обмисля, дори не се и коментира, то просто безрезервно се приема и се изпълнява! Това е комунизъм в действие! Това силно наподобява поздравът на многомилионните митинги в Берлин, когато тълпата френетично крещеше: „Зиг Хайл…!”, независимо от това, че ги водят към пъкъла…!

И Свети Серафим Саровски, и Свети Йоан Кронщадски казват, че руската революция ще дойде заради греховете на духовенството, на монасите, на монахините, които не живеят така, както трябва! Отговорността е преди всичко на духовенството, според тях. Те, или поне някои от тях, просто трябва да се събудят и да провидят, че не удовлетворяват нуждите на хората, не защото хората искат Църквата да се модернизира и да стане по-светска, а точно обратното, защото някои наши владици не са такива, за каквито пише в Евангелието! 

Техните екзалтирани от прекомерна употреба трубадури, някои от които осезателно сексуално озадачени, отстояват „правото” на същите тези владици да бъдат крале, принцове, императори, а някои …уви (!!!...)– кралици, принцеси и императрици…, с една дума – dark queen!

Е…, поне на облекло го докарват…!!! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: