вторник, 4 октомври 2016 г.

НЯМА ДА СЕ ОТКРИВАТ НОВИ МИТРОПОЛИИ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

Митрополит Антоний - Западно-  и Средноевропейски.
Снимка: Атанас Димитров-АтаДим
Биографична справка:

Митрополит Антоний е Западно- и Средноевропейски митрополит. Роден е на 17 януари 1978 г. в Стара Загора. Завършва Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий” и Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Постриган е за монах в Клисурския манастир на 5 август 2002 г. Ръкоположен е за йеродякон на 18 октомври 2002 г. и за йеромонах на 17 януари 2003 г. от Видинския митрополит Дометиан. След това е ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария, под ръководството на ректора Адрианополския епископ Евлогий. По негово предложение на 21 ноември 2006 г. е отличен с офикията архимандрит от Русенския митрополит Неофит, днес – български патриарх. По искане на митрополит Николай от 1 май 2007 г. е назначен за протосингел на Пловдивска митрополия.
Отново по предложение на митрополит Николай, на 23 март 2008 г. е хиротонисан за епископ в пловдивския храм „Св. Марина” и е назначен за викарий, като е изпратен на служение в гр. Смолян.
От юни 2010 г. е назначен за викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон, който пост запазва и при управляващия епархията Великотърновски митрополит Григорий, след приемането на оставката на митрополит Симеон през юни 2013 г.
На 27 октомври 2013 г. е избран за каноничен митрополит на Западно- и Средоевропейската епархия на Българската православна църква.
Митрополит Антоний беше любезен да отговори на въпросите ни за читателите на вестник „България” и да сподели своите виждания за живота, вярата и Църквата:

-         Ваше Високопреосвещенство, Вие сте митрополит на епархия извън пределите на България, какви са правомощията Ви извън страната, какво може един български митрополит извън своята родина? 

-         Моите правомощия са същите като на един митрополит, който е в рамките на България, с изключение на това, че посещенията и пътуванията са с по-висок интензитет. Имам много срещи с представители на различни и християнски и нехристиянски деноминации, дипломати и други. Освен всичко това, което е записано в Устава на БПЦ за епархийския архиерей, за това да се грижи за духовния живот в епархията и да  администрира, както и да има поглед върху стопанската част н епархията, в случая става дума и за чисто дипломатически контакти, които имаме зад граница.

-         Каква е ролята на един задграничен митрополит за обединението на българите извън България, как можете да работите и да помогнете в тази посока?

-         Според мен тази роля е водеща, защото в Западна и Централна Европа живеят над 1,5 млн. българи, така че храмовете, където служим са духовни средища, където на големи празници, а и не само на големите празници, нашите сънародници могат не само да се помолят, но и да споделят мисли за живота и да намерят подкрепа в Господа и в чисто човешки аспект. Предполагам така е навсякъде по света, където има българи и български храмове.

-         Българската православна църква има само две задгранични епархии, поверената на Вас и тази за САЩ, Канада и Австралия. Мислите ли, че митрополиите, които имаме извън граница са достатъчни и трябва ли да има още, предвид огромния брой българи извън родината, както в Европа, така и в Северна Америка, например?

-         В Испания например, живеят много българи и тя е част от Западно- и Средноевропейската ни епархия, така че там имаме трима свещеници, навсякъде българските свещеници извън България се грижат за духовния живот и винаги, там където има или се появи желание от българската общност да имат свой свещеник, ние изпращаме, стига това искане да бъде трайно.

-         Тоест, към днешна дата не се предвижда увеличаване на броя на задграничните ни митрополии…?

-         Не, не се предвижда такова нещо.

-         Благодаря Ви за отделеното време и внимание, Ваше Високопреосвещнство, от името на нашите читатели Ви пожелавам успех, здраве, както и сили за отговорното Ви служение пред Бога и България!

-         Благодаря Ви!

Интервюто взе ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на вестник „България” в София

Няма коментари: