вторник, 7 юни 2016 г.

КОГА БЯХТЕ ИСКРЕН, ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО…?

Българската църква реши да не участва във Всеправославния събор на остров Крит. Само че това поражда някои въпроси, които извън обсега на злободневието, показват една трудно обяснима непоследователност, което понамирисва на пореден, но едва ли и последен, диктат от една друга Църква, която обикновено ни възприема и като църковно, а и като политическо подворие.

За какво става дума? Ето какво се казва в точка 6 в „Послание на предстоятелите на поместните православни църкви”, официално публикувано на 8 март 2014 г.:
„….…….. Всички решения както при работата на Събора, така и на подготвителните му етапи ще бъдат приемани с единодушие….. Неговите /на патриарх Вартоломей – бел. на ред./  братя Предстоятели от останалите Православни автокефални църкви ще седят отляво и отдясно на него…..”.

Това е подписано от патриарх Неофит, както и останалите предстоятели на сестрите-църкви. В задачата се пита, след като патриарх Неофит е бил съгласен с подредбата на предстоятелите, през 2014 г., тогава как да си обясним една от посочените причини за неучастие всъбора през 2016 г., която гласи: „…т. 4 предложеното разположение на Предстоятелите на Поместните православни църкви в залата, предвидена за провеждане на заседанията на Събора, което разположение нарушава принципа на равнопоставеност на Предстоятелите на Автокефалните Православни църкви…”!

С една дума – през 2014 г. патриарх Неофит приема подредбата в залата за събора, а през 2016 г. – не я приема! Е как става този фокус….!? Защо и кой внуши на нашия патриарх да си променя мнението като,…хайде да не казваме, като какво….!?

Примерите обаче не свършват до тук! В посланието от 2014 г, което пак повтаряме – е подписано от патриарх Неофит, се казва: „…Затова се събрахме заедно, за да обсъдим изкушенията и проблемите, пред които е изправено днес човечеството….”. Днес патриархът ни твърди че: „…липсата в дневния ред на Всеправославния събор на особено важни за св. Православие теми, които да имат актуално значение..”.

През 2014 г. той приема, че има изкушения, пред които е изправено човечеството, а само две години по-късно се оказва, че тези изкушения не са „особено важни” и нямат „актуално значение”….! Тоест, в рамките само на две години, човечеството е преодоляло тези изкушения ли….!?!?!?

Ето какво казват от Фенер през юни2016 г.: „…предстоятелите на светейшите православни църкви … да донесат на място евентуалните си предложения за промени, поправки и добавки ….За да се оформят окончателно и да се вземе решение по време на работата на Светия и Велик Събор.”. Само че нашият Синод ,в мотивите си да не участва на събора, заявява в т. 3: „…невъзможността, според вече приетия регламент за провеждането на Великия и Свят Събор на Православната църква, да бъдат редактирани текстове в хода на работата на Събора…”.

Фенер ги кани, да си дадат предложенията, нашите обаче се дърпат, защото, видите ли, нямали възможност да си дадат предложенията….! Това са пълни абсурди, които далеч не са в духа на: „…нашата привързаност към принципа на съборността, която е от върховна важност за единството на Църквата”, както се казва в посланието, което за пореден път припомняме, че е ПОДПИСАНО ОТ ПАТРИАРХ НЕОФИТ  в Истанбул, през 2014 г.….!

На това му се вика „въртиопашка”, вика му се и по един друг начин, но нека да спазим добрия тон…! Въобще нашата Църква е царица на това да се измята по онова, което вече е решила, както и многозначително да си трае, когато нещо не й изнася! Примерите са много, няма да разводняваме темата с тях.

Проблемът е, че няма последователност, няма ясна позиция, няма принципи, няма морал, няма съпикясване, както се казва….не се контролират сами, та се налага ние да опитваме това, а на нас не това ни е основната работа, все пак….. нали сме паство, но не и стадо…!


 За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: