понеделник, 6 юни 2016 г.

ЕКСПЕРТ: ВСЕ ПОВЕЧЕ УЧАЩИ ИСКАТ ДА ПРОДЪЛЖАТ В ЧУЖБИНА

През последните три години се наблюдава тенденция все повече ученици и студенти, както и завършили средното си и висшето си образование, да искат да напуснат страната с цел работа и обучение в чужбина. Тази констатация направи специално за teacher.bg управителят на агенция за преводи „СОХО ТЕХ ЕООД” Олга Шишкова, която от много години се занимава и с преводи на дипломи за чужбина, както и с преводи на документи за студентски бригади.

По думите й, все повече хора имат желание да учат навън. Приблизително всеки, който е постигнал някакъв по-висок резултат при обучението си в България, се опитва да излезе навън. През последните две-три години няма особена промяна, поддържаме висока степен на изтичане на кадри за образование и работа в чужбина, смята Шишкова.

Според нея, основно хора завършили гимназии искат да заминават в чужбина, като такива от техникуми почти няма. Това вероятно се обяснява с факта, че тези, които имат придобито практическо образование от техникуми и други специализирани учебни заведения за определен тип умения, по-лесно си намират добре платена работа в страната.

Засилва се също и желанието на младите хора, завършили у нас степен „Бакалавър”, да заминат в чужбина, за да придобият степен „Магистър” в по-престижни университети, споделя Олга Шишкова. Според нея няма статистика за това, хора с какво образование най-много кандидатстват за заминаване в чужбина. Това, което Шишкова е наблюдавала през последните години във фирмата си сочи, че няма разлика в образованието – и хора с висше образование, както и такива със средно образование еднакво искат да напуснат страната.

Според експерта, в чужбина висшистите отиват предимно, за да следват, а тези със средно образование в общия случай отиват или да работят, ако са над определена възраст за продължаване на обучението, или да учат висше образование. 

За teacher.bg

Няма коментари: