вторник, 3 май 2016 г.

КОГАТО ДОКАЗАТЕЛСТВОТО Е ВЪПРОС НА…ПАРИ!

Една икона вдигна на крака цялата Църква, че и държавата. Дори патриаршеската катедрала „Св. Ал. Невски” работи по нощите. Накратко, какъв е казусът: „…в нощта между 1и 2 май ПКСХП "Св. Александър Невски беше отворен без прекъсване, за да могат колкото се може повече хора да се поклонят на копието на чудотворната Ватопедска икона "Св. Богородица Всецарица". Този образ на Божията майка помага при бездетие и онкологични заболявания, както и при всяка нужда, за която с вяра се обръщаме към нейното молитвено застъпничество пред Бога”.

Всъщност, като се замислим, всяка икона е чудотворна, не само тази, или не само някои, защото иконите са неръкотворни изображения на светци, а светците помагат, поради което, чрез тези помощи, се извършват чудеса, следователно, всяка икона е чудотворна. Това едно.

Второто обаче е, че по една от националните телевизии нарекоха въпросната икона, която е копие на оригинал, че била „доказано чудотворна”..!!! Какво значи „доказано”, означава ли това, че има и „недоказано” чудотворни икони…!?!?!?

Имал съм шанса и щастието лично на място да видя въпросната икона на Света гора и мога да кажа, че наистина е уникално красива, макар, че иконите не са красиви, те са благословени. Въпросното копие, на което вероятно боите още не са изсъхнали напълно, как така „доказано” изведнъж стана чудотворно…!?!?!?

„Дъската ли преди рисуването, или дървото, от което е отрязана е чудеса вършило, а и коя икона, която се продава, не е копие на съществуваща доказано чудотворна такава!? Тези опити за масова истерия на хората, държане на храм по цяла нощ отворен и френетични репортажи са прекалени. Дали някой се лъже, че не се прави за друго, освен пълнене на нечии джоб…!? Никой не казва, че иконата или иконите въобще не помагат, но толкова нова икона да се презентира като доказано чудотворна е смешно!”, коментираха богослови пред „Православни новини”.

Да, ясно е, че копието придобива свойствата на оригинала, защото то го копира, така е, само че, една икона, когато е копие, самата тя все още не е извършила чудеса. Тоест, чудотворството не се прехвърля механично от едната на другата икона, дори и втората да е копие на първата – оригинал. Иначе казано, не говорим за механични процеси, а говорим за духовни процеси, които не са толкова прости и толкова лесно обясними.

Дори когато се молим на дадена „доказано” чудотворна икона, дори и тогава няма гаранции, че молитвата ни ще бъде чута. Може да не се молим достатъчно искрено и силно, може молитвата ни да не е ясна, може да не трябва да се случи това, което искаме, може просто плановете на Господ да са различни от това, за което ние го молим, може да не е мястото, времето и моментът за такава молитва.

Сиреч, не винаги молитвата пред дадена чудотворна икона се сбъдва така, както ние сме поискали. Не ние определяме, дали нещо ще се случи, или няма да се случи, това че се молим, не означава непременно, че молитвата ще бъде чута, не означава непременно, че чудото ще стане. Тогава въпросната икона не става по-малко чудотворна от това, което е, просто нашата молитва вероятно не е на мястото си и не е във времето си.

Едно копие на икона, което идва от Атон, не означава непременно, че започва да прави чудесата сега и в момента. Това, че идва от Атон, не прави иконата чудотворна, защото пак повтаряме, всяка икона по един или друг начин е чудотворна, защото образът е неръкотворен и той има свойствата да помага, а помощта, когато е нетварна е чудотворна, което превръща и самата икона в чудотворна икона.

В същото време, да се механизира  чудотворността до степен на издевателство над една от най-ранимите прослойки на обществото ни, наистина е кощунствено! Именно онкоболните, тези, които страдат толкова много, не бива да бъдат заблуждавани, за да им се приберат парите, които те така и нямат, заради скъпоструващо лечение.

Да, иконата помага, вероятно копието също ще се прослави с чудеса, но към момента копието е просто копие, придобива благословените свойства, но не чудодейства механично, само защото е копие на чудотворна икона.

Не е редно да се заблуждават хора, които са в тежко здравословно състояние, не е редно да им се дават надежди, които все още не са потвърдени, защото дори и оригиналът не винаги помага, не защото не може, не защото не иска, а може би защото не трябва…!

Иначе, на Атон ма много икони, които са „доказано” чудотворни, защото отдавна са се прославили с извършени чудеса. Начинът не е в това да ги изкопираме всичките и да ги подредим у нас, за да смъкнем пари от хората за това. Понякога, тоест почти винаги, иконата сама намира начин да се „придвижи” чрез свое копие, както това се е случвало с много.

Има една икона „Света Богородица Ширшая небес” в Киев, която на руски е по-известна като „Знамение”. Копие от нея на хартия, дори не и рисувано, е станало чудотворна икона! Образът се е отпечатал по необясним начин на стъклото, което мироточи. Това е една обикновена хартия, която обаче е чудотворна икона, при това, „доказано чудотворна икона”….!


Така че, когато се говори за „доказани” неща, нека първо да се замислим, кога и от кого са били доказани, както и какво точно е било доказано, за да не изпаднем в ситуация, при която говорим за недоказани недоказуемости или полудоказани, полудоказуемости, които предстои да се докажат…!!!

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: