петък, 20 май 2016 г.

АРХИМ. ДИОНИСИЙ: „СЛАВА БОГУ ЗА ВСИЧКО”…!

Предвид Българската православна църква в какво състояние е, сега всичко ще бъде по мед и масло, след като стана това разправяне с мен. Така архимандрит Дионисий коментира факта, че Светият Синод го освободи от поста председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала „Св. Ал. Невски”, считано от 20 май 2016 г.

Що се отнася до всичко останало, аз мога само да кажа „Слава Богу за всичко”. Така вече бившият председател на катедралата коментира обвиненията, които бяха отправени в решенията на Синода към него.

Невъзможно е да бъда лишен от право на свещенодействие, защото в каноническо отношение, дали да бъде един духовник запретен или не, биха могли да се произнасят, но що се отнася до този, който е наречен за епископ, той би могъл да бъде запретен, или да бъде подложен на духовно наказание, под каквато и да е форма, само и единствено от църковен съд, който е архиерейски събор, с минимум 12 архиереи, по канон, защити се архимандритът.

Свещениците нямаше да протестират, ако нямаха гръб вътре в Светия Синод. Единият от митрополитите, който е гласувал за това нещо е вуйчо на един от свещениците. Какво са организирали те, нямам представа, но интересно е, след като Светият Синод ги наказва с мъмрене, това до какъв резултат ще доведе. Обикновено наказанията, или наградите са административни инструменти, които се използват за постигане на резултат. Сега аз не мога да разбера, какъв резултат ще има, защото познавам системата в Българската църква и мисля, че тук ще има голям проблем. Това означава, че от тук нататък всеки недоволен от извършването на административен и финансов ред би могъл да действа по същия начин, както и тези духовници, коментира още архимандрит Дионисий.

Потърсихме и свещеник от храма „Св. Ал. Невски”, за да коментира, защо и те са наказани с мъмрене, но не можахме да осъществим контакт, за сега! 

P.S./ Използвана е информация за вестник "България"-Чикаго/САЩ

За фейсбук-групата "Православни новини"

1 коментар:

Анонимен каза...

За сведение на Негово Наренченство Дионисий на епископ става по време на хиротонията ,а при него хиротония е нямало тъй че си остава архимандрит