сряда, 11 май 2016 г.

АРХИМАНДРИТ ЕВСЕВИЙ VS АРХИМАНДРИТ ДИОНИСИЙ…!

Всяко свое твърдение архимандрит Дионисий се опитва да оправдава с факти, които не са известни на широката общественост, или са слабо известни и то на ограничен кръг от хора, като по този начин той оправдава своите действия.
Например, отслужването на Василиевата литургия извън Светия олтар на Велики четвъртък и на Велика събота, както се извършва според него, на една маса в средата на храма, той го определи като йерусалимска традиция…! 

От интервю на архимандрит Евсевий от същата Йерусалимска патриаршия обаче става ясно, че това не е съвсем така. Такава практика не просто няма, но и не е имало! Той осъжда и практиката да се дава свето причастие в ръка, като това е опасна практика, отхвърлена от Църквата от преди повече от 1000 години!!!

Архимандрит Дионисий твърди още, че по време на третото българско царство е имало илюминации на Пасха. Истината обаче е, че са се употребявали топовни салюти. Наскоро Горан Благоев разказа пред Сашо Диков, че в Третото българско царство, на Пасха не са хвърляли бомбички и не са гърмели зари, а са гърмели с топове. Това е официалният начин в монархиите да се отбележи и възгласи някакво радостно събитие. Тези гърмежи обаче са били възпроизвеждани от топове, в покрайнините на град София, а не в центъра, до патриаршеската катедрала!

Прокрадна се също така и мнението, че атаките срещу архимандрит Дионисий са политически! Хубаво, само че самият той не е политическо лице, тогава, как срещу едно НЕполитическо лице се осъществяват политически атаки….от кого….!?!?! Това е пълен нонсенс…!!!

Коя политическа партия има интерес да напада който и да е клирик на БПЦ…!?!?!? Едно такова твърдение е повече от нелепо!

Появиха се и мнения, че архимандритът може да съди журналиста Явор Дачков, за това, че разпространи информация за липсващи пари в катедралния храм. Дали това е така, или не е, не се наемаме да коментираме, защото не разполагаме с информация, искаме само да припомним, че Синодът забрани на своите „…архиереи и клирици … публично да обвиняват духовници и православни християни…“! И това ли разпореждане на Синода няма да бъде спазено от предстоятеля на патриаршеската катедрала…!?!?!?

Очевидно със забрани да се говори в предаването на Горан Благоев, както и със заплахи за съд над журналисти, Църквата няма да си реши проблемите, а те вече са толкова много, че положението става отчайващо…!

Енергията, активността на Синода ни трябва да се насочи не към капсулиране и затваряне, а към откритост и диалогичност, както и към по пълно общение с обикновените миряни…! Сега всички са се завили в булата си, кой в черно, кой в бяло…, като родопски първескини и си мислят, че всяко чудо е за три дена, да…, само че дните пораснаха в години и формираха лоши исторически епохи…! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: