сряда, 11 май 2016 г.

МИТАРСТВАТА НА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ „СВОБОДНИ” МОНАСИ

Има една категория от така наречените „свободни” монаси в БПЦ-то ни, които по една или друга причина биват освобождавани, само че остават монаси, а битието им след това е неизяснено. Едни от тях са архимандритите Неофит и Антим, които бяха в Раковишкия манастир, после бяха в друг манастир в световидинската епархия, а сетне станаха „свободни” монаси, на „свободна практика”. Само че, от една страна те са монаси, от друга, не се водят към епархия, поне не служат, само че не са отпуснати от предходната си епархия, където преди са служили. В същото време изведнъж двамината лъсват на Цветница във фейсбук в…Свиленград…! Както се казва, нерде Ямбол, нерде Стамбул…!?

Отец Януарий, който беше игумен на шипченския манастир сега е енорийски свещеник в Свиленград, в храма „Св. Йоан Рилски”. Именно на него на гости са били архимандритите Антим и Неофит, които бяха освободени от дядо Дометиан.

И така, Антим и Нефит отиват на служение в Старозагорска епархия, пита се обаче, имат ли за това си действие благословението на епархийския митрополит, от една страна Дометиан, от където идват и от друга – Галактион, където отиват…!? Богослови твърдят, че те не просто са се черкували в Свиленград, а са служили, но по Устав, това не е позволено без благословението на архиерея на съответната епархия. От снимките става ясно, че поне архимандрит Неофит със сигурност е служил в Свиленград.

Припомняме, че отец Януарий беше свален от игуменство от Шипченския манастир, от архиерея си. Хора от енорията в Свиленград споделят, че често засичат там архимандрит Автоном, брат на същия този Шипченски манастир…! Това отново става без благословението на архиерейския наместник, нито на Митрополията.

Не че е станало, кой знае какво, но все пак има правила, които трябва да се спазват. Защото, когато не се спазват малките правила, големите също няма да се спазват!

А и друго, до кога Синодът ще „фабрикува” така наречените „свободни” монаси…!?!?!? Хубаво, освобождаваш, двама при това, архимандрити и…, какво се случва с тези хора…? Не е нормално да се гонят монаси от манастирите и после Синодът въобще да не се интересува от съдбата им. Каквито и да са двамата Антим и Неофит, те са монаси, архимандрити, не какви да е, но и да бяха, те нямат никакъв статут в момента! Какви са, монаси ли са, къде служат, водят ли се клирици на Видинска епархия, или не, ако не, къде са, ако да, получават ли заплати и осигуровки, ако не, защо…? Именно поради тази неуреденост не само на тези двамата, се стига до абсурди, при които монаси служат или полуслужат в чужди епархии, без разрешение на архиерея, почти криминално.

Нашата църква обаче не е катакомбна, не е нормално да има тайни служения, особено в ерата на фейсбук! Синодът обаче принуждава такива „свободни електрони” да ходят немили –недраги по епархиите и волно или неволно да влизат в нарушения!


Няма лошо да служат заедно, няма лошо и братя от един манастир да ходят на гости на други братя. Все пак това е нещо нормално и дори полезно, само че, нека това да става по правилата и по Устава на Църквата, иначе, ако всеки си прави, каквото поиска нещата ще отидат твърде далече…, а те са тръгнали вече…! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: