понеделник, 25 април 2016 г.

„ОТЕЦ ГРИГОРИЙ”, ИЛИ АКТЬОРЪТ, КОЙТО КАЗВА ИСТИНИ ЧРЕЗ СМЕХА

Актьорът Ненчо Илчев като отец Григорий
в сериала "Столичани в повече".
В началото на страстната седмица предлагаме малко по-различни страсти от тези, на които сме свикнали по това време. Често, включително и аз съм критикувал хора, които се подиграват с Църквата и свещенството, не че понякога те сами не си го заслужават…!

Често сме избухвали срещу онези, които осмиват едно или друго явление в родната ни БПЦ. Има обаче един особено характерен образ, образът на „отец Григорий”, който се играе от актьора Ненчо Илчев, който сякаш най-силно се доближава до профила на някои свещеници, казваме на някои, не на всички…!

Ненчо сякаш придава една стабилност на този образ, той го прави професионално, а не като някои други, които предимно пародират, тук можем да говорим за драма в сатирата, максимално мащабно търсене на реалността, което прави цялото действие по-автентично.

По този повод разговаряхме с Ненчо Илчев за това, как се роди образът на отец Григорий, как се чувства той като отец Григорий и въобще, опитахме се да обхванем темата за Църквата в сериала „Столичани в повече”. Ето какво сподели Ненчо Илчев специално за читателите на „Православни новини”:

-         Как се роди образът на отец Григорий? Вие сякаш не сте толкова характерен актьор за точно такъв образ, но въпреки това именно този образ сякаш стана емблематичен за Вас.

-         Така са го измислили сценаристите още преди десет сезона. Първо ролята беше по-малка, в течение на сезоните това се разшири и се получи този образ, който виждате днес.

-         А как темата за Църквата въобще стана актуална за сериала „Столичани в повече”?

-         Хрумването е изцяло на сценаристите и според мен дълголетието на сценария се дължи изцяло на добрите сценаристи, които перфектно са го написали.

-         Чрез този образ искате да ни кажете нещо за състоянието в Църквата, нещо което знаем всички, но сякаш не искаме да си го признаем, или има и още нещо, което не знаем?

-         Вие го казахте, всички го знаем, но не си го признаваме, а го има. Въобще, сериалът „Столичани в повече” е огледало на живота в България, заради това е и толкова се харесван.

-         Получавали ли сте критики за образа на отец Григорий, от някой който например се е припознал в този образ, обръщал ли се е към Вас с негодувание от Вашата актьорска игра именно в този образ?

-         В повечето случаи хората се забавляват, дори и свещениците и го приемат като нещо нормално за един комедиен сериал.

-         Ако отстрани погледнете този образ, как бихте го оценили, като характерния образ за свещеника в България в момента, или…?

-         Това е сатира, както за всички образи в сериала, така и тук няма конкретен образ и зад този на отец Григорий. Това е събирателен образ, който показва състояние, което е продукт на сатира, за да забавлява преди всичко.

-         Притеснявате ли се от това, че може да Ви свързват с отец Григорий, когато Ви срещнат на улицата например?

-         Неминуемо ще ме свързват с него, но това не е нещо лошо. Колкото повече в годините човек го свързват с образи, значи това говори за добре свършена работа, което ще ме радва, ако е така! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: