вторник, 12 април 2016 г.

КАК СЕ СТАВА ТАЕН ДОНОСНИК СРЕЩУ „АМЕРИКАНОФИЛ”!?

Снимка: starozagorskinovini.com
Разсекретяването на документите на бившата служба за „Държавна сигурност” /ДС/, или така наречената „тайна милиция”, по времето на комунизма в България е процес, който сякаш никога няма да завърши напълно. Въпреки това, постепенно излизащите документи показват освен пряката история на това, кой за кого и какво е доносничел, така също и начина на мислене на доносниците, който е удивително интересен!

За пример ще посочим Личната предварителна разработка /ЛПР/ на Георги Иванов от София, който имал сестра и баща в САЩ. Това е причината, поради която той е взет под прицел от служба ДС през далечната 1959 г.

Двама са доносниците срещу Георги, това са „БОНЧО”-информатор и „ДИНКО”-агент, осветлени от комисията по досиетата съответно като лицата К. И. Бояджиев и И. Д. Сарийски, които се оказват съседи на Георги, живеещи в непосредствена близост до къщата му в София.

Заради агентурно донесение от „БОНЧО” се стига до постановление за вземане на ЛПР спрямо Георги Иванов, издадено през ноември 1959 г. В документа се споменава, че сестрата на Георги живее в Америка. По-надолу се казва, че той има „изменнически намерения”, което трябва да означава, че иска да напусне България…!

Георги става обект на разследване от отдел ІІІ-ти на „Държавна сигурност” в местното „Сталинско районно управление” на Министерството на вътрешните работи.

Разработката срещу Георги е под псевдонима „Инкасатор”, защото той е работил като инкасатор – събирач на наемите в столичния „Софжилфонд”, държавната служба, която е разпределяла свободните жилища под наем. Именно в това постановление се казва, че ще бъдат предприети действия за „разкриване изменническите намерения на обекта и пресичане на евентуален опит за бягство”.

Тук обаче възникват поне два въпроса. Първо, защо желанието за пътуване извън България непременно се счита за намерение за „измяна на родината” и второ, защо напускането на страната се окачествява като бягство от самите тайни служби? Та нали имено от партията и нейните подразделения, каквато е и ДС, твърдят в онези години, че в условията на социализъм/комунизъм, хората живеят най-добре! Ако това е вярно, защо тогава самите те говорят за „бягство”. Никой не „бяга” от хубавото, все пак…!

Следват опити за това, да се потърси лице за контакт в кооперацията, където Георги живее – всъщност това е фамилна къща, построена от баща му със средства, изкарани от работа в САЩ, където той е живял. Разследват се и връзките на Георги с хора извън страната. Търси се информатор и по местоработата му в „Софжилфонд”.

По-интересно е обаче, защо „БОНЧО” е направил такова донесение!? Той не е бил изпратен да следи, какво говори Георги. Очевидно информаторът е проявил самоинициатива, като сам е подел писането на доноса и изпращането му до милицията, още на 6 август 1959 г.

Мисленето на този човек обаче е онова, което буди интерес тук. Той докладва, че Георги казал, че се очаква в скоро време отношенията между България и САЩ да се нормализират.

В задача от 3 ноември 1959 г., която вероятно е поставена на информатора на ДС „БОНЧО” се посочва отново, че Георги има сестра в САЩ, за баща му не се казва нищо, защото той вече е починал преди две години. Интересно е обаче, че изрично се поставя въпроса за това, дали Георги е „засегнат от мероприятията на власта”. Тоест, самите партийни служители са били наясно, че има „мероприятия” на официалната власт, от които има и „засегнати” по някакъв начин хора, което си е своего рода признание за издевателства…!

В рапорт от 14 декември 1959 г. Георги е определен като „лицемерен и нечестен към Народната власт”, а също и като „груб, хитър и злобен човек”, на кого „не се гласува политическо доверие”. За майката на Георги – Николица, също се споменава, че е „с отрицателно отношение към Народната власт”, което веднага я превръща в „лоша и заядлива  жена”. Сестрата на Георги - Райна, както и съпругът й също са дамгосани с клишето „вражески елементи”, другата сестра – Виолета и нейният съпруг също са определени като „чужди елементи”, които са „прекрити”, вероятно се има предвид, че са прикрити! Бащата на Георги, който е живял в САЩ пък е определен като „авантюрист”!

С една дума, всички са си получили своите квалификации и определения. След като са имали някакъв, какъвто и да е контакт с Америка, те непременно са лоши хора, заядливи, свадливи, груби и врагове…! Това е мисленето на някои българи в онези години, мислене, силно увредено от идеологическата отрова на комунистическата държава. Това е мисленето на един човек, който е проявил завидна самоинициатива да шпионира друг човек и напълно волево да отиде и да го наклевети пред политическата полиция!

Всъщност, „обвиненията” спрямо Георги днес се тълкуват с точно обратен знак, след като е бил политически ненадежден, значи наистина е бил достоен човек и българин!

Единствените две „престъпления”, които той е извършил към този момент на разследването си са, че има роднини в САЩ, както и че не иска дъщеря му да стане комунист…!

Това става повод едно човешко същество да се „самосезира” и да вгорчи живота на друго човешко същество! И всичко това, заради един от най-големите абсурди на историческото време – класовото разделение и политическия антагонизъм на ХХ век…, които сублимират в напълно самоцелната омразата към Америка и западния свят от страна на държавите под властта на „червената армия”…!

Венцислав Жеков

кореспондент на вестник „България” в София

Няма коментари: