вторник, 19 април 2016 г.

ЦЪРКОВНИТЕ ПОТАЙНОСТИ: МНОГОСЕРИЕН БЪЛГАРСКИ ФИЛМ

 Старозагорски митрополит Галактион.
Снимка: bnr.bg
В събота – 16 април,  до нас достигна информация, че старозагорският митрополит Галактион е с влошено здравословно състояние, получил бил трети инсулт! В продължение на едно денонощие – два дена, се опитваме да намерим повече информация, за да информираме, каквато е основната ни задача, но до данни за митрополита и състоянието му така и не можахме да се доберем.

Прозвънихме почти всички болници в Стара Загора, Правителствена болница в София, цялата налична администрация на Старозагорска митрополия, административни ръководители в софийската Синодална палата и ….нищо…!

Единствената уж сигурна информация, до която успяхме да се доберем е, че преди една-две седмици митрополитът е бил настанен в една старозагорска болница, но по какви причини, с какви оплаквания, дали въобще е било така, не е ясно!

Припомняме, че владиката получи два инсулта през миналата година и тогава успяхме да разговаряме с лекарите, които го лекуваха в УМБАЛ „Професор доктор Стоян Киркович“, в града. Сега обаче, ако въобще е вярно, че митрополитът е получил трети инсулт, информацията се крие сякаш това е държавна тайна.

Опитахме се в продължение на два дена да се свържем и да разговаряме с директора на болница „Лозенец” – д-р Любомир Спасов. Секретарката му обеща да го информира за питането ни. На следващия ден обясни, че го е информирала и ако той намери за необходимо, ще се свърже с нас! Мобилният му номер първоначално даваше сигнал „заето”, а след това просто си даваше сигнал „свободно” и никой не намери за необходимо да вдигне и да ни отговори на въпросите, които не са някакви страшни и опасни, просто искахме да разберем, дали митрополит Галактион е там и какво е състоянието му…!

Опитахме се да разговаряме и с главния секретар на Светия Синод архимандрит Герасим, но се оказа, че е по-лесно да се свържем с Барак Обама…! Първоначално от централата на Синода ни попитаха, за кого да предадат, което вероятно трябваше да означава, че архимандритът е там. Когато казахме, от къде го търсим, се оказа, че архимандритът го няма…! Така беше и предишният път, и по-предишният път, и още по-предишният път….!!!

Опитахме се да разговаряме  и с други администратори в Синода, дори и с член на Светия Синод – друг митрополит, но уви….телефоните им просто си даваха онзи отчайващо некомуникативен сигнал „свободно”…!

Същото беше положението и с два телефона – стационарен и мобилен на секретаря на Старозагорска митрополия, както и стационарен телефон на самия митрополит Галактион в Стара Загора…!

Не дай Боже да ни потрябва някой от тях по друг повод, било то и хубав, няма как да ги намерим, за да им кажем…!

И така, поради факта, че цялата интифа по случая се оказва тайна, дори повече от тази за „Зона 51” в САЩ, в момента не е ясно, има ли проблем с митрополит Галактион, или не.

Какво пречеше на лекарят, който го лекува, ако въобще има проблем, да каже за това, поне това...!? Какво пречеше и на болница „Лозенец” да излезе и просто да каже, да тук е митрополит Галактион, или не, не е тук…! Това е нормален процес на комуникация между медия и институция, какъвто процес в една нормална демократична страна е нещо рутинно, уви у нас не е така, защо ли….!?


Както е добре известно обаче, дори липсата на новина пак е новина! Така че, ето днес ние можем да Ви информираме, поне за това, че има слух за инсулт на митрополит Галактион, трети по ред, което дали е вярно или не е вярно, не можем да кажем, казваме само, че има слух. А ако някой си беше направил труда да ни информира, сега такъв слух просто нямаше да има, толкова е просто, дами и господа от институциите….!!!

За фейсбук-групата "Православни новини"

1 коментар:

Анонимен каза...

Господин Жеков ,да сте чувал за лекарска тайна ?