събота, 25 април 2015 г.

БОЛИВУД: „РАЙНА КНЯГИНЯ” ПРЕВЗЕМА ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР…!

Идеал Петров като турски паша във филма "Хитър Петър".
Тези дни се състоя възстановка на Априлското въстание при Троянския манастир…! Хора, облечени като четници, щурмуваха портите на манастира…! Всъщност, като не е манастир, поне да послужи за декор на театрални халтури, биха коментирали някои!

Впрочем, вместо да си гледа задълженията на игумен на ставропигиална света обител, вместо да следи за касите в църквата, които бяха оцапцаросани изглежда от „вътрешен човек”, Величкият епископ Сионий си играе на театро…! И като какъв е участвал в тази постановка епископът…, може би като Райна Княгиня ли, що ли…!?

Хубаво е да се правят такива възстановки. Разбира се това е преди всичко образователно, младите хора се потапят в живата история на едно велико събитие като Априлското въстание. Само че, едва ли най-подходящото място за такава арт-атракция, тип – исторически флашмоб, е именно Троянският манастир!

Манастирът е място да уединение и покой, място за усилна молитва и покаяние, това не е театрална сцена, нито пък метростанция, където всеки уличен артист може да се изявява свободно! Само че манастирът от близо година време вече не е манастир, а пивница, хостел, почасов хотел и какво ли още не…!

По време на Светлата седмица, епископът присъства и на така нареченото „мертвено хоро”. Той занесъл благодатния огън до Алботинския скален манастир във Видинска епархия. Постлали му шарено килимче на полянката и от там, като валиде султан, той наблюдавал бесовски танци.

Хорото на умрелите тук се практикува от живи хора, които държат изкуствени цветя и портрети на техни близки, които са починали и играят хоро.
Прави се  и курбан „за успокояване на починалите”…! С една дума – твърде християнски ритуал, на който присъствието на православен епископ е още по-твърде редно…!

Да не говорим, че Величкият епископ вече не е викарий на Видин и няма работа в епархията, която си има свой викарен епископ - не по-малко скандалният – Поликарп Белоградчишки.


Та и такива неща се случват в Троянската света обител. Докато вътре някой краде парите от касите за дарения, отвън четници щурмуват вековните порти,  а „Райна Княгиня”, като една модерна Кончита Вурст, мята тежко копринено расо и останала само по кармазъ подрасник зове: „Търчете! Тамо са раите!...

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: