събота, 25 април 2015 г.

НОВ АЛТЕРНАТИВЕН СИНОД НА БПЦ..?!

Митрополит Гервасий - третият от ляво на дясно.

Преди известно време, не чак толкова отдавна, написахме, че се готви създаването на нов, алтернативен Синод  в Православната ни Църква. Тогава много хора ни се присмяха! Е, това вече е факт, имаме си нов алтернативен Синод и това са заявили духовници, които са именно към него. По думите им, алтернативният Синод е с предстоятел – провъзгласеният за митрополит Гервасий, който до сега беше сред така наречените „разколници”.Според други наши източници, от самия алтернативен Синод, негов предстоятел е така нареченият Годечки епископ Кирил. 

Новото е, че отново се появява, за пореден път, претенцията именно за Синод, тоест – за най-висш орган на управление на Православната църква.
Дали предстои нов разкол, за каквото говорят много хора и от така наречената канонична Църква, или той вече е факт, нека всеки сам да си отговори, а скоро вероятно предстои и официализирането на новия Синод, както вероятно и неговото конституиране пред държавата.

Неотдавна се появи мнение, което не беше частно, а изразяваше позиция на група духовници, че пътят към възвръщането на авторитета на Църквата преминава именно през разкол какъвто може да е изолирането на двама митрополити - Николай Пловдивски и Григорий Търновскии, дори и самият патриарх. 

Дали това ще стане, дали се планира, не можем да твърдим, но това е позицията на някои хора в Църквата ни и вероятно зад тях стоят още.
С една дума, сянката на разкола отново надвисва над Църквата ни…! 

За фейсбук-групата "Првославни новини"

Няма коментари: