събота, 25 април 2015 г.

ДРЪЗКА КРАЖБА В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР


Снимка: www.nasamnatam.com


„В петък около 10 ч. сутринта е получен сигнал, че липсват касите, които са за дарения в църквата на Троянския манастир. Малко по-късно е установен и извършителят. Това е мъж, роден през 1989 г. с инициали С.В. Задържан е за 72 часа и е образувано досъдебно производство срещу него. Намерени са парите – 1360 лв.”. Това съобщи говорителят на полицията в Ловеч, Габриела Тодорова.

„Има такъв случай”, потвърдиха преди това информацията и от полицията в Троян.

Разбира се, потърсихме позицията и на Величкия епископ Сионий, който е игумен на манастира, но той благоволи да си вдигне телефона само на едно от четирите ни позвънявания, като веднага след това ни затвори и не можахме да разговаряме с него.

Искахме да попитаме епископ Сионий, дали престъплението е било извършено от Станислав Въчин, който в момента е послушник в манастира и се подготвя за монашески подвиг като духовно чедо именно на епископ Сионий. Достоен ли е този човек за монах, ако наистина той е откраднал парите…?!

Искахме да го попитаме още, дали това не е същият, който би камбаните на катедралата „Св. Ал. Невски”, извънредно, а после беше освободен от там, като се оказа, че причината за освобождаването му е била друго подобно провинение, а не заради камбаните… !

УВИ, за пореден път не можахме да разговаряме с въпросния епископ, който или беше в традиционната си епископска дрямка, или просто не пожела да разговаря с нас, или пък има друга обективна причина за това, която не е известна нам.

Питаме, ако това е същият този човек, как епископът го е приел в обителта, при положение, че той вече има провинение пред епископ Тихон в катедралата „Св. Ал. Невски”, преди няколко години?

Това ли са послушниците, бъдещи монаси днес, такива ли са те…? Как се допускат в Църквата подобни хора, защо  и до кога..?

Кощунствено е да се посяга на манастир, на църква, на Божи храм, кощунствено е това да се прави от миряни, още повече пък от хора, които се готвят да стават монаси….! Дали това е същият човек, не можем да знаем, но местни хора твърдят, че именно този е извършителят.

За пореден път Троянският манастир става известен със скандали. Уж епископът го обнови, уж го направи нов, уж прогониха старите монаси, защото били нечестиви, а какво се оказа, грехът се е настанил в обителта, в дома на Бог, привидно монашества, попива парите в касите и се облагодетелства незаконно…!

Жалко, жалко, защото едно се говореше, а съвсем друго излезе за уж „новия” и „прочистен” манастир…! 

За фейсбук-групата "Православни новини" 

Няма коментари: