понеделник, 23 април 2012 г.

Туроператорите търсят все по-екзотични пакетни предложения




Нови дестинации


Нетрадиционните пътешествия постепенно изместват традиционните далечни екскурзии

Венцислав Жеков

САЩ, Индия, Южна Африка, Египет, Непал, са само част от екзотичните пътешествия, които родните туроператори все по-често включват в своите туристически пакети. От бранша коментират, че нараства интересът на българите към по-далечни и по-интересни приключенски пътувания, което според тях налага и все по-адекватно поведение на туристическия пазар. Ако до преди няколко години дестинации като Непал, Индия и дори и САЩ бяха рядко търсени от клиентите, то сега те вече не са достатъчни, коментират туроператори. Родният турист вече се интересува от приключения, забавления, уникални пътешествия. Конкуренцията между отделните туристически фирми нараства и защото търсенето се е повишило, но и защото всеки се стреми да предлага все по-нови и иновативни пакети, с които да привлича повече туристи, които след това да са „жива реклама“ на самия туроператор.
Едно наистина ново и интересно предложение е програмата за САЩ. Специално за „Класа“ Калина Тодорова от APOLLO сподели, че при тези туристически пакети пътуването от град до град се извършва с малки, частни самолети. По този начин се спестява изминаването на големи разстояния с автобус и не се губи ценно време, което се уплътнява с далеч по-интересни и подходящи туристически забавления. Само така в рамките на една седмица може да се измине голямо разстояние, като спестеното време се използва за обогатяване на програмата. Фирмата е подготвила да туристически пакета – Източен и Западен бряг. Приблизително между 30 и 40 часа път с автобус и при двете ще бъдат изминати за 3-4 часа със самолет. В случая е важно и това, че крайната цена на туристическия продукт остава същата и дори по-ниска, сравнено с автобусна екскурзия по същия маршрут.
Една от програмите за източния бряг предлага пътуване от Ню Йорк с полет до Водопада Ниагара. По време на екскурзията се преминава през тунели зад самия водопад, а след това с корабче под падащите води в канадската му част. Следва посещение на 4D симулация на водопада и театър IMAX, за да се запознаят туристите с историята на хора, оцелели след скачане във водопада.

30-40 часа с автобус се заместват с 3-4 часа със самолет

През втория ден е предвидено пътуване с автобус до Торонто – центърът Роджърс, пристанището, центърът Еър Канада, музеят на обувките Бата (задължителен за дамите), телевизионната кула, превърнала се в символ на Канада. Следва посещение на винарната Caroline cellar, в която се приготвят сухи и десертни вина. Третият ден предлага полет до Пенсилвания и посещение на „Шоколадовия свят” в Хърши. Фабриката се превръща във все по-голяма атракция, като туристите имат възможност и да направят собствени шоколадови бонбони. Следва посещение на района на амишите. Това са известни със старите си разбирания и начин на живот хора. Те са облечени в стил от ХІХ век и живеят далеч от скоростта на съвременния живот, непризнавайки технологиите на ХХІ век и спазвайки 400 годишни традиции. Вечерта може да се опита прясна храна, произведена в местна ферма и приготвена необикновена вкусно. Следващият ден предлага обиколка на Харисбърг, полет до Вашингтон, панорамна обиколка – Капитолия, музеят по американска история, театър „Форд“, мемориалът от Корейската война, мемориалът Линкълн, Белият дом, катедралата Сейнт Матюс, Джорджтаун, „Линкълн мемориал“, институтът „Смитсониън“, Националната галерия, центърът „Кенеди“, бибилиотеката на конгреса и сградата на съда. За предпоследния ден е предвидено посещение на имението Маунт Вернон. Тук може да се види домът на бащата на нацията – Джордж Вашингтон, разположен край река Потомак. Следва връщане във Вашингтон и посещение на музея по американска история. В него се пазят артефакти свързани с културната, социалната, политическата и военната история на Северна Америка. В последния шести ден е отпътуването за Арлингтон и посещение на гробището с мемориала на незнайния воин, смяната на караула и вечния огън, горящ над гробницата на Кенеди. Предвидено е посещение на музея на авиацията, в който се пазят самолети от 1876 г. С полет до Ню Йорк завършва туристическия круиз. Настаняването в двойна стая струва 1649 долара, единичната стая струва 1899 долара, а тройната стая е 1549 долара. Хотелите са с категория четири звезди. Подобни програми са подготвени и за Западния бряг, като цените са между 1879 до 2389 долара.
Освен САЩ се предлагат много и различни дестинации на три континента, които могат да бъдат разгледани на страницата-www.vipzone.bg. Програмите, които предлагат са насочени към индивидуални клиенти. Опитват се да дадат различен поглед към туристическите програми, като предлагат туристически пакети и идеи за пътешествия, които не се разработват от други агенции.

Сборните групи дават свобода за избор на дати

Организаторите на портала твърдят, че е важно да дават възможност на български туристи да се присъединят към сборни групи от цял свят и да споделят пътуването си с тях. По този начин те пътуват на всяка избрана от тях дата през годината, без да се налага да чакат събирането на група, което е особено трудно и несигурно за повечето от по-далечните и по-екзотични дестинации. Генерират се и идеи за нетрадиционни преживявания, които могат да превърнат всяко пътуване в нещо уникално и и наистина незабравимо, твърдят от APOLLO.
Особено актуални напоследък, като нов вид атракция, се предлагат пътешествия с влакове, като Транссибирския експрес, който е по-известен, но и много други подобни турове в Индия и Южна Африка, които никой на пазара у нас все още не предлага интензивно и масово. Едно от най-интересните е „Пътуването на живота“ – 28 дни през цяла Африка от Кейптаун до Кайро, пътувайки с луксозен влак, самолет и накрая с кораб по река Нил.
Цените не са най-важното, което определя търсенето на една програма, убедени са туроператорите. За тях на първо място е поставено качеството, а също и уникалност на преживяванията, които да оставят спомени наистина за цял живот. Туристите трябва да ги познават и да харесват това, което правят. Именно така се „постига възвращаемост на клиенти“ с 60 %. Това са традиционни туристи и много нови, които всяка година избират новите дестинации.
Относно екзотичните дестинации, непрекъснато излизат нови предложения. В момента се подготвят речни круизи по река Меконг, които съчетават две интересни държави – Виетнам и Камбоджа. Това е един различен и наистина интригуващ начин за пътуване. Предлага се също и сафари в Африка, което се съчетава с круиз в четири държави - Ботсвата, Замбия, Намибия и Зизмабве, както и посещение на водопадите Виктория. Настаняването по време на круиза е на бутиков кораб, който обслужва само 28 пътници в луксозна атмосфера.

Вътрешно каре

Отново "откриваме" Индия и Непал

Едно от най-новите предложения е това за Индия. Тук са подготвени две програми: „Златният триъгълник“ и „Индия и Непал“. С Qatar Airways са били договорени по-ниски цени, което позволява да бъде намалена и цената на цялото пътешествие. Групите са с водач от България и туристическа програма с местен екскурзовод на руски език. „Златният триъгълник“ предлага дестинации до Делхи, Агра и Джайпур. Има предложение и за „Златния тригълник“ в комбинация с Варанаси. Трета голяма дестинация включва посещение в Делхи, Катманду, Варанаси, Каджурахо, Орча, Агра и Джайпур. Цените между 1 април и 30 септември са между 1495 и 1795 евро. Цените за екскурзиите включват 11 нощувки със закуски и вечери в хотели с категория пет звезди, самолетни билети Делхи – Катманду – Варанаси – Каджурахо, всички трансфери по програмата, цялата описана туристическа програма с местен екскурзовод на английски език /други езици се предлагат срещу доплащане/, медицинска застраховка с асистанс и покритие 10 000 евро.

Няма коментари: