понеделник, 5 февруари 2018 г.

В НАВЕЧЕРИЕТО НА ИЗБОРА НА НОВ ВИДИНСКИ ВЛАДИКА РАЗБИХА БДИНСКИЯ МАНАСТИР…!

„…И с нов дъжд куршуми, камъни и дървье;
дружините наши, оплискани с кърви,
пушкат и отблъскват, без сигнал, без ред,
всякой гледа само да бъде напред…“

Ив. Вазов – „Опълченците на Шипка“ – 11 август 1877 г.

Бдински манастир
Получихме сведение, че е разбита вратата на Бдниския манастир. От вътре неправомерно са били изнесени вещи, при това от монаси от Видинска епархия!

Потърсихме за коментар първо полицията във Видин. От там потвърдиха, че е „разбита вратата на този манастир, но не е проникнато вътре“. „Няма липси“, казаха още от полицията във Видин.

"В деня на избора на новия митрополит на Видин, двама монаси от Видин са извикали микробус с кюстендилски номера и са започнали да го товарят с инвентар от манастира – столове дивани, маси. Ние бяхме в София на самия избор и реагирахме. Изпратихме полиция. Те са изпразнили буса и са върнали обратно нещата“, потвърди лично протосингелът на Видинска епархия архимандрит Антим, когото също потърсихме за коментар по темата.

Архим. Антим
Той честно и откровено, както подобава за истински монах, посочи конкретни имена на извършители – монаси от същата Видинска епархия. Спестяваме имената на монасите, не за друго, а за да не навредим без да искаме по някакъв начин на отец Антим, но за всички, които се интересуват, имената на двамата уличени монаси са известни и можем да ги предоставим при необходимост.

И така разбиването на Бдинския манастир в деня на избор на новия митрополит на Видин, не е просто криминален акт, това е проява, която се квалифицира като пример и марка за поведение. Новият митрополит Даниил още не е въдворен, а в епархията вече се безчинства, при това от монаси, които вероятно са били привърженици на неуспелия кандидат за митрополит, но не епископ Герасим, а станалият печално известен епископ Поликарп Белоградчишки, казваме печално известен, защото той не успя да влезе в двойката кандидати за престола във Видин, както искаше агитка от негови почитатели и привърженици.

Агитката в подкрепа на Белоградчишки епископ
Поликарп за видински митрополит. 
Същите тези хора обещаваха,че ще посрещнат новия митрополит, който вече е известен, с камъни и дървье, като опълченците на Шипка, защото не са доволни от избора! Питаме се обаче, това ли е нормалното поведение на едни миряни? Ние също не сме съгласни и не сме доволни с и от много неща в БПЦ, коментираме ги, пишем за тях, но не заплашваме никога с каквото и да било неподчинение от физически характер, саморазправа, намеса с груба сила и недай Боже насилие.

Агитационен плакат от агитката в подкрепа на
еп. Поликарп Белоградчишки
Така не се прави, дами и господа, които подържахте епископ Поликарп, така просто му свалихте още повече авторитета, доколкото въобще го е имал. Той пък не се отрече от Вас, което показва, че Ви е подкрепял през цялото време, а като се има предвид, къде е сега той, очевидно зад гърба му стои един митрополит, който за всички ни е известен като вечния опонент на всичко и оглавяващ сякаш нещо като наказателна епархия, в която, с някои изключения разбира се, са изпращани разни безобразни, за назидание и „гърч“, както се казваше в казармата едно време, уточняваме за онези, които по обективни причини не са били в казарма…!

Питаме се, какъв човек трябва да си, като монах, особено тогава пък, за да може в деня на избор на новия ти митрополит, да влизаш с взлом в манастир…!?!??!? Що за птица трябва да е такъв човек, дето няма страх не от протосингела на епархията, не от митрополита, не от Синода дори, ами няма страх от Бога….!?!?!
Да му е на късмет на новия владика, Бог да е с него и той Е с него, защото е отдаден монах и силно духовен човек! Дано съумее да се справи с „непослушните“ монаси, които не просто са на ръба на закона, а отдавна са минали от другата му страна, а за морал да не говорим…!


Новоизбраният видински митрополит -
Негово Високопреосвещенство Даниил
Ваше Високопреосвещенство митрополит Даниил, на многая и благая лета и наистина – късмет в усилията да възродите Богодаруваната Ви епархия, а там все пак има и много добри монаси, които ще са до Вас в това начинание, ние ги знаем, кои са, а и те знаят, че ги знаем…! Бог с Вас!

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: