четвъртък, 8 февруари 2018 г.

КОГАТО БАБИТЕ СТАНАХА ОРЪЖИЕ В РЪЦЕТЕ НА НОВИЯ ИМПЕРИАЛИЗЪМ

Със засилването на патриотичните напъни в обществото ни, нещо, което е характерно и за цяла Европа, слава Богу, но и за съжаление този път не страним от европейските модни тенденции в политиката, избуяха и  някои уродливи явления. Появиха се всякакви про и анти – групировки, които понякога не просто са на ръба на закона, а направо са си отвъд него!

Така например, все по често в България по различни поводи и обществени прояви могат да се видят развети, освен български знамена, тези на НАТО и ЕС, където страната ни членува, а също и на Руската федерация…! Всички сме наясно, че българите са си традиционно русофили, поне повечето и това е така още от времената, когато ни убеждаваха, че „братушките“ са ни освободили от злите турци самоцелно. Е, после се оказа, че освобождението ни, което немедленно е последвано от ново заробване – духовно и геополитическо, всъщност е само част от плановете на Русия за излаз на топлите морета, мечта, която тя има още от времената на Петър Велики.

Та днес има едни бабички, които определено не са платени по различните протести, които привидно нямат политически профил, лошото е обаче, че те нямат и национален профил. Те се появяват със съветски и руски знамена и проповядват отявлен комунизъм, на който акт държавата кой знае защо не обръща никакво внимание, въпреки уж действащият в страната Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен…! Това обаче е една друга тема. Сега говорим за тези хора.

Те са безлични, нямат определен профил, тоест имат, но той е поливалентен. Те се афишират като български патриоти, носят пуловери с трибагреника – бяло, зелено и червено, но в ръцете си държат чуждо знаме – откровена политическа шизофрения. Понякога държат плакати, на които е изобразено малко момиченце, набучено на щика на войник, който на ръкава си има отличителен белег – знамето на САЩ и до него има символ и надпис „НАТО“! Този жалък опит за първична политическа пропаганда както се казва хваща дикиш на първо ниво. А именно на това ниво са повечето, които присъстват на подобни обществено-политически прояви.

Тези иначе на пръв поглед безобидни бабки са безжалостно ползвани за вледеняващ политически кинжал срещу всички, които са против тях, защото знаем комунистическият лозунг, че всички, които не са с тях, всъщност са против тях…!!!

Мисля си едно време, пък и сега повечето баби си гледат внуците, бабите са умилителни, те са глезливи, защото така са свикнали, правят баници, глезят внуците си, разхождат се, посещават опери и театри, бабите са просто баби – възрастни жени с мъдрост и умения, които прилагат на практика. А когато видиш едни баби да войнстват по площадите със сетни сили, развяващи знамена на една чужда държава, тогава човек се пита, тези баби свръхчовеци ли са, от къде им идват силите!? Дали пък желанието им да бъдат обществен, не и политически, авангард не ги превръща в жалки карикатури на една отминала площадна лозунгативност с доста ясно изразен политически привкус…!?!?!?

Но не са само бабите, има и млади хора, които се възхищават от Сталин, от Ким Чен Ун и други от това ято, които смятат, че комунизмът в най-извратената му и изчистена от примеси форма, може да бъде приложен успешно в практиката. Да, може и доказателството за това е именно Северна Корея, където има практически комунизъм от тоталитарно монархически вид, в неговата най-уродлива форма – автократизъм, което си е по същество червена абсолютна монархия с ярко изразени елементи на деспотичен режим.

За това ли парадират тези баби, а и младите им последователи, за такъв начин на управление и за такова обществено устройство…?! Много е лесно да хванеш автобуса, влака или да се качиш в личния си автомобил и да отскочиш за едно кафе до Солун на крайбрежната алея, в златния летен залез, като забравяш, как при комунистическия режим у нас, не просто не можеше да отидеш на кафе в Солун, а дори и до границата с Гърция допускаха само с така наречения „открит лист“, в който се описваше причината, поради която се налага да посетиш граничната зона, не ставаше и дума дори за допускане до самата граница,….сакън, да не би някой да се изкуши и да избяга на Запад…!!!

И днес все още има хора, които парадират с комунизма и неговата символика. На плакати се показват пречупени кръстове, под които стилизирано пише „НАТО“, като буквата „А“ е изобразена като ракета….! Този тип лозунгативно изразяване на мнение сякаш безвъзвратно беше останал в далечното ни тоталитарно минало, а се оказва, че днес той е все още актуален, като изваден от нафталина, като възродената Годзила, или смразяващото севернокорейско филмово чудовище Пулгасари – смешно, жалко, анахронично, преекспонирано, ретроградно, отблъскващо непосредствено, сурово и безвкусно насаждане на пропаганден опортюнизъм! За това става дума, за общодеятелност, която няма политическа окраска, но само на пръв поглед, отдолу стои канавата на „здравата“ русофилска закваска на народа ни от времената на Руско-турската война от 1878-1879 г.

Жалко е да се използват бабите ни за хибридните напъни на една зле прикрита империалистическа надменност, много е жалко…!!!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

кореспондент на в-к „България“ в София

Няма коментари: