петък, 9 септември 2016 г.

ЛИЦАТА НА ЙЕРАРСИТЕ…!!!

Забелязали ли сте наши владици, дори и архимандрити, че и йеромонаси …!? Защо те винаги са сърдити и на кого…? Е, има изключения, разбира се, по-младите са по-различни, но по-възрастните, поне повечето, винаги са сърдити, едни такива грубовати, дялани с тесла, сякаш някой им е изял десерта и те са го гонили със секира по нанагорно стълбище…!

Направих си труда да обърна внимание на физиономиите на черноризците в сайтовете на околните нам православни държави, а и не само в околните…! Вижте какви замислени, одухотворени, сдържани, отдадени са тези лица. Това са лица, които излъчват мъдрост, излъчват такава вяра, която те кара и ти да повярваш, дори  и да не си вярващ, или да си съмняващ се…!

Защо нашите владици и монаси, голяма част от тях, са сърдити? Защо са така сприхави, нервни, невъздържани, припряни, какво ги е накарало да станат такива?

Една част от тях гледат свирепо, друга част – безизразно, сякаш са прекалили с „бело”, други имат изражението на прецъфтяло кръвно цвекло, а някои просто си имат по природа тъпо излъчване…!

Като се замисли човек, цялата ситуация в Църквата ни е нагоре с краката, ама и в прекия, и в преносния смисъл! Е как да са спокойни владиците ни, че и монасите ни…!? А те не разбират, че всъщност, колкото те са по-груби, толкова и ние се дистанцираме от тях като паство и раздялата е толкова очевидна, че чак е чувствителна по кожата ни!

Загледайте се в лицата от сайтовете за православие у нас! Повечето са лукави, не се усмихват, а буквално се лензят! Някои в нещастния си опит да се озарят с усмивка, всъщност се озъбват!

Лицата – подпухнали, нарязани сякаш с нож, груби, рендосани с едро ренде, очите – беизразни, жестовете – застинали в безсилие…! Тук не става дума за скъпа козметика, тук става дума за вътрешен, душевен мир! Грубостта на лицето не винаги се маскира с грим, понякога, даже и гримът не помага!

Защо като отварям romfea.gr, напрмер, от там ме гледат едни спокойни и умни лица, а като отварям някой от нашите православни сайтове, от там надничат зурлите на бизнесмени, измамници, перверзници, василевси, „гейши” /заимствано от Наташа Войкина, за което й благодаря/, царици, търговци, драк-куини и други мискини…!?

Лицата,...лицата на много наши расоносци са страшни! Това са лица не на омиротворени и одухотворени Божи служители, това са лицата на едни напрегнати „гастарбайтери”, омлатени с парен чук по главите, рано призори, след як запой с резка домашнярка и възсолена пъстърмЪ...!

Да, не всички са такива, но повечето сякаш са изморени, от нищоправене, от скука, от активен  /или пасивен…!/ "бизнес", да речем..., от кУронясване (!!!), от ритуаНАлничене…, но не и – успокоени от вяра…! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

1 коментар:

Анонимен каза...

snimkov material,ako moje!!!