петък, 16 септември 2016 г.

ИНФО НЕМА-ДЕЙСТВАЙТЕ…!!!

Не случайно избрах този рефрен от популярната песен, където се пее: „Пари нема – действайте!”, защото и в Църквата ни нещата така стоят. Има някакъв странен и страшен рефлекс от времената на комунизма, когато се пишеше само хубаво и журналистиката си беше жива натъкмистика. Е, тези времена отминаха и дойде време, когато критичният поглед е по-ценен от разтегнатите дитирамби.

Да, ама не, в Църквата ни не обичат да се пише против, искат да се пише само за…! Е, да, ама не става така!

Не може, когато еди кой си се е огъзил като крава-първескиня и това е документирано в качеството му на служебно дух(ль)овно лице, ние да си мълчим, …ама защо…?! Чий авторитет пазим така, този на огъзения, или този на огъзващия, или пък този на БПЦ-то…? И как точно го пазим като си мълчим?! Преди години не се пишеше нищо за Църквата, нито добро, нито лошо, като за покойник, тогава пак се знаеше, какво става в Църквата…! Всички го знаехме, ама не се пишеше. Това явно е изгодно на много и днес, но не би, отмина това време!

Странно, как много моралисти се вълнуват от това, че някой си е позволил да напише критична статия за Църквата, това не било позволено, било Богохулство….! Ама тук не става дума за Богохулство, а за критика към човеци, не към Бог!

В същото време, информация от Църквата – йок. Недай Боже да се добереш до някой мастит митрополит, ….ще увърта, ще усуква като нов сезал на сусамско лозе…!

Като не получим информация, ние пишем по това, което знаем, а когато то е неясно, непълно, неточно, се получава изкривяване на информацията и съответно - на посланието на статията.

И накрая – журналистът виновен! Добре, ама как някой не се замисля, че журналистът…да, виновен е, ама ако някой се беше сетил да му подаде информация, той може би, казвам може би, поне щеше да опита да е обективен…!


Заради това, когато имаме претенции към цяла професионална гилдия, която може и да има доста кусури, и ги има, но все пак това е, с което разполагаме, първо трябва да се замислим, дали пък нещо преди това не е пропуснато, за да се стигне до дадена тенденциозност, като в случая говорим за нормални медии, а не за жълти и кафяви такива, където това е традиционна практика, все пак…! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: