четвъртък, 15 септември 2016 г.

ПО КАКВИ ВЪПРОСИ СЕ ИЗКАЗВА ЦЪРКВАТА НИ?

Забелязали ли сте, че Църквата ни е станала като пощенска кутия – или получава писма, които потъват в ромона на диплите на монашеските одежди из тежката архитектурна романтика на синодалната палата, или пък просто излъчват служебни съобщения, като разликата е само, когато от отдела за „Връзки с обществеността” съобщават за някоя новина, за което сме покорно благодарни!

Църквата ни изказва съболезнования за братския народ от Мадагаскар, или Източен Тимор, или от някъде другаде, по различни поводи и въпроси…! Това обаче не е позиция. Няма изразяване на мнение, позиция за актуални и наболели обществени теми, няма…, има само официален протокол…!

Ако се наложи по крайна необходимост, ще излязат там едни натруфени аристократи, ще стъпват тежко като по петолевки в бална зала на „Тюйлери”, с каменни лица, очи – вперени напред, сакън някой да не ги загледа, да им се усмихне, да ги спре, да ги попита нещо…! Това са принцовете от Синода…!

Какво мисли Църквата за абортите не е ясно, ясно е само, че е против, какво мисли за фейсбук, не е ясно, защо не е ясно, защото няма мнение, какво мисли за бежанците - излезе едно обръщение, което беше в словесен стил като на срещата на върха „Рейгън-Горбачов” в Рейкявик – 1986 г.!

Какво мисли Църквата ни за гейовете, не е ясно. Ясно е само, че е против прайда! Само че гейове има навсякъде, че и в Църквата, е какво, да ги избием с напалм ли!? Иначе за Мадона мнение има, само дето от него се интересуват специалистите от „4-ти километър” в София…!

Църквата живее извън света, но звън светското, а не извън самия свят. Тя е далече от проблематиката на самото общество. Хващат се за някакви странни проблеми, които няма как да бъдат решени и се очаква обществото да ги реши.

Има опити секуларното общество да се трансформира в само православно. Колкото и да ни се иска на нас всички да сме православни, това би било опит за работа срещу конституцията на страната!


С какво се занимава Църквата ни днес? Ами точно с това, с което се е занимавала и Руската църква, която по времето на болшевишката революция е обсъждала, какъв цвят да е орара на протодякона по време на следващата литургия...! Ето такива „значителни” занимания обладават деятелността на църковните ни синодали, докато навън, животът си тече и хората все по-малко се интересуват от бизнесмените в расо…!

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: