сряда, 24 юни 2015 г.

ИСТЕРИЯТА С ЙОГА ПРОДЪЛЖАВА, НО ЗАЩО…?!?!?!

„Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия прие извънредно Обръщение до клира, православните миряни и държавните институции, по повод включването на въпроси, свързани с нетрадиционни религиозни учения в държавните зрелостни изпити”. Това се казва в съобщение от Синода.

Честно да си кажа, леко взе да ми писва темата за йога и поради това искам да споделя с Вас следното:

В живота ми до момента, а аз съм на 41 години, съм се запознавал само с един човек, практикуващ йога. Това е братовчед на баща ми.

Разбира се, че не приемам това религиозно учение, защото съм православен християнин, разбира се, че не одобрявам включването на въпроси за йога в държавните зрелостни изпити. Само че, това ли са най-големите проблеми на БПЦ днес..!?

Да, разбирам, че това е опасно, разбирам, че настъпва едно чуждо религиозно учение, но всъщност, къде настъпва…!? Нима опасността е толкова голяма….? Пак питам, това ли е най-наболелият проблем пред БПЦ днес…???

Тече лятна сесия на Синода, какво решиха по прословутото писмо, в което хора от Орешак се оплакват от игумена на Троянския манастир? Оклеветява ли това писмо Светоловчанския владика Гавриил, или не? Има висящи решения за монаси в БПЦ, какво се прави по техните казуси? Говори се, че митрополит Йосиф е бил при Вселенския патриарх тези дни, какво е правил там той? Дали пък не е отишъл при него, за да умие очите ни пред Вселенска патриаршия, защото, както твърдят някои, сме на прага на нова схизма? Вярно ли е това, или някой манипулира общественото мнение?

Каква е позицията на Синода за предстоящите разделения на епархии, ще има ли такова нещо, както бяха коментирали епархийските ни митрополити преди време? Има крещяща нужда от нови епископи, ще има ли такива? Ако да, кои ще са те и кога ще стане това? Какво стана с Вероучението, министърът на образованието отказа съдействие, но Църквата отказа ли се…?

Това са само част от въпросите, които са актуални пред БПЦ днес. Йогата наистина е притеснително нещо, но е много далеч от някаква драстична опасност пред православното ни битие.

Да, трябва да имаме позиция по това, защото не е редно да се налагат въпроси за йога в държавните зрелостни изпити, все пак, това наистина е чуждо освен философско, но и религиозно учение, което няма нищо общо с Православието, което ни е исконно по историческа традиция.

Но не трябва ли първо Синодът да реши наболелите проблеми на ДЕНЯ, а след това да се захваща с вятърни мелници, макар и те да не се са съвсем мираж…!?!?!?

И пак казвам, аз лично познавам само един йога, който е напълно безобиден и работи в един столичен хипермаркет. Едва ли йогите в България са толкова много и опасни, че реално да застрашат религиозната ни сигурност!


НЕКА БЪДЕМ РЕАЛИСТИ…, БДИТЕЛНИ, НО ВСЕ ПАК - РЕАЛИСТИ…!!!

За фейсбук-групата "Православни новини"

1 коментар:

Анонимен каза...

Светият Синод просто копира от Светия Синод на Гърция само че реалността и влиянието са различни Някой митрополити четат може би редовно гръцката преса