вторник, 30 юни 2015 г.

СТРАННИ РОКАДИ В РАБОТНАТА ГРУПА НА БПЦ ЗА ЕВРОПРОЕКТИ

С решение на Св. Синод от 11. 06.2015 г., беше освободен от ”послушанието председател на Работната група по европейските проекти Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий, както и йеромонах Никанор като член на Работната група”. 

В същото време, „д-р Андриан Александров запазва мястото си в Работната група, като ще продължи да отговаря за проектите, свързани със социалната дейност на БПЦ-БП”.

На първо място, нека да попитаме, какви са тези „проекти, свързани със социалната дейност на БПЦ”, та то няма никаква социална дейност!? Какво прави Църквата за бедните, какво прави за болните…? Тук-там има по някоя инициатива, при това тя не е от Църквата, а от граждани, които се организират и по този начин помагат. На практика, социална дейност отсъства.

По-интересно е обаче, че „за председател на работната група по европейските проекти Св. Синод избра Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, а за неин член - ик. Александър Величков”.

Оказва се, че йеромонах Никанор, човекът, който има богат опит на световните борси, който от Гигинския манастир, разбира се не сам, но с основната му подкрепа и помощ, направи истински чудеса, защото това беше един обикновен, селски бидонвил, натоварен с тонове негативна история, та именно същият този Никанор, не се ползва с доверие от църквата ни…! Питаме, ЗАЩО…? Какво не направи Никанор, къде сбърка, или може би, на кого не даде, каквото му е било поискано, може би, или дори и непоискано…!?!?!? Тук ли е проблемът, или да…?

От друга страна, новият член на работната група е ик. Александър Величков, един от двамата най-верни и приближени до пловдивския владика софийски свещеници…! Случайно ли е това? Същият Величков държи „блажна” църква на столичния „Женски пазар”, както и доста имоти срещу бившия ЦУМ, които някога бяха в ръцете на отец Анатолий Балачев, от алтернативния Синод на дядо Пимен.

С какво иконом Александър Величков ще е по-добър от отец Никанор, който  е работил по световните борси и знае, как да печели пари в полза на Църквата? Дали пък новият член не е избран имено, защото знае, или скоро ще узнае, на кого, какво, колко и къде да даде…!?!?!?!? Иначе, как да си обясним че махат един утвърден специалист и слагат друг човек, който си няма и хабер от световни борси, пазари, европроекти и финансови програми!

И още нещо. Председател на новата работна група ще е търновският митрополит Григорий…! Същия е още и: игумен на много манастири- повечето из епархията, ректор на Пловдивска духовна академия, преподавател по английски пак там, наречен от студентите - английският на дядо Григорий. 

Човек с подобна репутация, чиято епархия е в разруха, ще отговаря за европроектите…! Та той не може да се оправи със заплатите на свещениците в собствената си епархия, камо ли да управлява финансови програми от ЕС…!

С тези рокади, БПЦ още веднъж доказа, че не е важно да се печелят проекти, които да са от полза на Църквата ни и да бъдат за нейно благо, а напротив – важното е един „определен митрополит” да обхваща постепенно властта в БПЦ и бавно и полека, но не за няколко века, да се домогне до още повече власт, пари и положение…!


Иначе, как да си обясним, че доверието в йеромонах Никанор се било „поразклатило”…ЗАЩО, заради КАКВО и най-вече КОГА се поразклати…???

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: